Источник: fineworld.info.

Ставр. ик. Ангел Ангелов възглави св. Литургия в чест на св. Лука Симферополски и Пресв. Богородица-Достойно есть

Оценете
(1 глас)

 

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит св. Литургия за празника на чудотворната Богородична икона „Достойно есть“, на св. апостоли Вартоломей и Варнава и на светителя-хирург Лука Симферополски (Войно-Ясенецки) в храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Георг Вашингтон” № 47) бе възглавена от ставр. ик. Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия.

В празничната св. Литургия му съслужи храмовото духовенство в лицето на ставр- ик. Александър В. Георгиев - член на ВЦС при Св. Синод и предстоятел на храма-домакин, свещ. Захарий Димитров и дякон Атанасий Забаданов, както и свещ. Добрин Христов - началник на пласментния отдел при Св. Синод, и столични свещеници.

Благоговение и умиление изпълваше храма, в който множество благочестиви християни, предстоявани в молитвата си от отците, отправяха сърдечни прошения към Всемилостивия Бог, към Пречистата Дева Богородица - нетленно родила Бог Слово, и към светиите, в които Господ дивно ни се открива и постоянно ни подкрепя.

На богослужението присъства и г-н Емил Михов, дарителят на иконата "Достойно есть", интронизирана за вечно молитвено съхранение и поклонение в храм "Св. св. Кирил и Методий" преди една година - на 10.06.2017 г.

Свещ. Захарий Димитров произнесе слово за празника, в което подчерта, че сме благословени, ако имаме съкровището на сърцете си тук, в храма, при иконата на Божията Майка "Достойно есть", защото, както Господ е казал, където е съкровището ни, там е и сърцето ни. И следователно, каквото е сърцето ни, такива сме и ние, според неговото съкровище.

В края на св. Литургия за ставр. ик. Ангел Ангелов отбеляза в словото си, че в лицето на Божията майка, която е "по-честна от херувимите и несравнено по-славна от серафимите", имаме най-висшия пример за нас човеците, които сме призвани не към ангелоподобие, а към богоподобие. Богоподобие, в което най-истински се е утвърдила и най-високо се е извисила Пресветата Дева. О. Ангел преподаде първосветителското благословение на Светейшия Български патриарх Неофит за здраве, крепкост в православната вяра и преуспяване в спасението.

Г-н Емил Михов дари на всички участвали в празника прекрасен календар - подарък от братята на светогорската келия "Св. Модест" към манастира "Симонопетра" - Атон, както и множество православни книги на актуални за съвременните християни богословски и нравстени теми.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. св. Кирил и Методий“ във всеки петъчен ден през цялата година от 16,30 ч. се отслужва вечерна служба с Акатист към „Св. Богородица-Достойно есть”.

~~~~~~~~~

Архив от интервю от 2017 г.:

Г-н Емил Михов сподели следното: "Ок. 1998 г. реших да поръчам и даря на сънародниците си копие на чудотворната икона "Достойно есть" от Св. Гора-Атон. Тя бе изписана в иконописната школа "Белозерка" в столицата на Атон - Карея. Иконописците бяха йером. Филарет, йером. Амфилохий и м. Еяникий. Заради многото кражби в Бухово през 2000-2001 г. реших да върна иконата на Св. Гора, но йером. Филарет ме попита с недоумение: "Кой ти разреши да връщаш иконата, след като тя вече пръсна своята благодат върху България и българите, за които е изписана...?" Разбира се, аз веднага върнах у нас чудотворния образ... Надявам се, че в храм "Св. св. Кирил и Методий" той ще бъде добре съхраняван и съм спокоен. Моля се да отхвърлим завистта и злобата, да имаме здраве и да пазим Православието, защото то е най-ценното ни съкровище!"

~~~~~~~~~

Текст и снимки: Десислава Панайотова

Прочетена 233 пъти