Источник: fineworld.info.

Белоградчишки епископ Поликарп: "Да помним Кого трябва да следваме!"

Оценете
(1 глас)

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 7 юни (четвъртък) 2018 г. в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47) гостува Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Софийски викарий.

По инициатива на ставр. ик. Александър Величков Георгиев, предстоятел на храма, епископ Поликарп изнесе беседа на тема „НА КАКВО НИ УЧАТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ?“.

В навечерието на Неделята на всички български светии владика Поликарп благодатно и с думи дълбоки и разбрани (срв. 1 Кор. 14:19) ни настави как по-добре да помним и подражаваме на единокръвните ни светии от българския род.

Епископ Поликарп подчерта, че българските светии са знаели Кого следват и са Го следвали с пълно доверие, упование и любов, поставяйки Господ Иисус Христос за фундамент на целия си живот. Така всички знайни и незнайни български светии са Му угодили и с твърдост и мъжество са надмогнали неизбежните изпитания и мъчения, изкушенията и вероломността на света, който ги намрази, защото преди това същият този свят бе намразил и отхвърлил Христа.

С верността и благочестието си всички български светии принесоха обилен плод на святост, към което сме призвани и ние, отваряйки сърцата си за Господа, за Неговата всемогъща и просвещаваща благодат.

Видео:

https://www.youtube.com/watch?v=HAATGWoUI1A

По време на беседата вярващите влязоха в жив разговор със своя епископ, задаваха въпроси, а еп. Поликарп отговаряше обстойно на всички като подчерта, че Църквата трябва да бъде близо до хората, за да бъде нейният глас чуван и припознаван като глас, заслужаващ доверие и послушание.

Свещ. Захарий Димитров от името на храмовото духовенството и на предстоятеля на храма поднесе красив букет на владиката. Дякон Атанасий Забаданов дари издавания от храма бюлетин "Символ на вярата", който еп. Поликарп с радост прие за раздаване сред вярващите, които той ще посети в предстоящите празнични дни.

Присъстващите столични духовници и миряни изразиха благодарността си за организираната беседа, както и надеждата си, че тя поставя началото на плодотворно и спасително духовно общение с новия Софийски викарий.

Епископ Поликарп благослови всички от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и в края на духовната вечер прие сърдечните им молитвени благопожелания към Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

Видео: Соня Анкова

Прочетена 1259 пъти