Источник: fineworld.info.

Църковна дърворезба

 

Ставр. ик. Александър В. Георгиев и г-жа Лоте Раденкова

 

Школата по църковна дърворезба при Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий” е основана през 2005 година от г-жа Лоте Раденкова под прякото ръководство на ставр. иконом Александър В. Георгиев, председател на църковното настоятелство. 

Лоте Раденкова е родена на 28 август 1934 година в София. Завършва Софийския учителски институт, специалност „Математика, рисуване и ръчен труд”. След това завършва и математика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи като учителка 28 години, след което постъпва в школата по дърворезба на проф. Петър Кушлев. Преподава дърворезба в някогашния „Дворец на пионерите”, където създава курса „Математика на резбованата плетеница и църковния орнамент” в рамките на същата школа. Един от малкото продължители на традицията на дебърската резба и на делото на школата на П. Кушлев в България днес. Лоте Раденкова почина на 5 октомври 2017 г., но остави след себе си верни приемници.

След кончината на основателката на школата обучението се поема от нейната ученичка Елена Недкова, която ръководи заниманията до м. юни 2018 г.

Понастоящем заниманията се ръководят от Веселинка Дъбова, ученичка и сродница на Лоте Раденкова.

За контакт:  моб. 0896 09 12 99. Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Часовете са в сряда и неделя - 15,00-19,00 ч.

Адрес за записване и обучение:

Храм „Св. св. Кирил и Методий“
ул. „Г. Вашингтон“ 47 (до Женския пазар)
София - 1202
Енорийски център (в двора), 3 ет.
 Школа по дърворезба
Сряда / Неделя
15,00 - 19,00 ч.