Источник: fineworld.info.

Проповед на свещ. Захарий Димитров за празника "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий"

Оценете
(1 глас)

Ваше Високоблагоговейнство отец духовен надзорник, всечестни отци, обични в Господа братя и сестри,

Не е дадено на нас човеците да знаем пътищата, по които Бог ще ни споходи; неведоми са те и често остават скрити за мнозина.

С голяма благодат е обдарил всеблагият Господ онези човеци, на които е явил във видим образ Своето благоволение. На този ден преди една година Бог на милостта и на всяка утеха споходи всички ни като доведе в този дом Божи иконата на Своята майка. Когато Бог дава, го прави не така, както го правят човеците. Не със сметка и не от корист, а като истинен Изпълнител на Своето обещание: „Моят Отец досега работи, и Аз работя” (Йоан 5:17).

Не просто красива икона, не само свещен образ влезе в храма, а избран съсъд, съкровищница на благата и велик ходатай ни се даде.

Но този ден не дойде сам. Той дойде, защото доста преди да настъпи, вратите на много сърца се бяха отворили и търсеха, и молеха, и гледаха към Онзи, Който единствен можеше да даде в пълнотата на Божествената Си мяра. От тази пълнота имаше за всички. Имаше за тези, които не искаха да приемат Божията благодат, защото им бе чужда, а милостта на Неговата майка им беше непотребна; имаше и за човеците, които търсеха за нейната икона място богоподобаващо, достойно, благоукрасено с уюта на сърдечната молитва. Защото такова място тя вече имаше в техните души. И когато този ден настъпи, в сърцето си никой не попита защо пък точно тук, защото всички, които изпълваха храма усещаха, че Бог така е пожелал.

Иконите в храма не са украса на неговите каменни стени; те не са картини от човеци за човеци; иконите в храма са видим образ на това, което за телесните очи остава скрито, но за взора на Всевишния винаги е явно. Храмът, който Бог е сътворил е храмът на нашите тела, на нашите души, свещената обител на нашето сърце. Него ни е заповядано да пазим, над него трябва да бдим. Него трябва да увенчаваме с Божиите образи, да красим с ликовете на Неговата майка, да извайваме с добродетелите на Неговите мъченици, изповедници и светители. Ако в този храм намерим място за Господа и Той ще намери място за нас, при Себе Си, там сред жилищата на праведниците. Малкото дни, които имаме на земята, може и да са достатъчни да придобием целия свят, но когато загубим последния си дъх, ще останем при съкровището на сърцето си. И каквото е то, такива ще бъдем и ние.

Обични в Господа братя и сестри,

Когато Господ попитал светите апостоли: "И вие ли искате да си отидете”, св. апостол Петър му отвърнал: „къде ще отидем, Господи? Ти имаш думи за вечен живот” (Йоан 6:68). Това бяха техните думи и в тях нямаше лъжа: тяхното търсене беше приключило. Те бяха открили Съкровището на своето сърце и бяха избрали да останат при Него. Вярвам, че в този ден всички ние се намираме там, където е нашето сърце. Това място е тук, при иконата на Божията майка, при образа на тази, която преди една година избра да бъде тук.

Честит празник!

~~~~~~~~~~~~

Проповедта е произнесена на 11 юни 2018 г. в храм "Св. св. Кирил и Методий"

Още за празника в нашия храм: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/cyrkoven-afish/item/95-dostoino-est-2018-liturgia

Прочетена 343 пъти