Источник: fineworld.info.

"Петър Дънов и неговото лъжехристиянско учение" - беседа с представяне на книга (2011 г.)

 

На 22 март 2011 г. в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", водещо духовно-просветно огнище на БПЦ – с втора беседа и отново при изключително голям обществен и медиен интерес се проведе представянето на двутомната книга на Негово Всепреподобие йеромонах Висарион Зографски, озаглавена "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста".

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим събитието бе организирано от председателя на храма-домакин "Св. св. Кирил и Методий" Негово високоблагоговейнство ставр. ик. Александър В. Георгиев и от братството на славянобългарския манастир "Св. Георги Зограф" на Св. Гора Атон в лицето на неговия игумен - високопреподобния схиархимандрит Амвросий, и йеромонах Висарион. В подготовката и провеждането на това толкова значимо за България духовно събитие се включиха Негово благоговейнство свещ. Сергей Павлов, свещенослужител при столичния храм "Св. Мина" в жк „Модерно предградие”, д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", и г-жа Весела Игнатовa, регионален редактор на Официалния сайт на Българската Патриаршия за Софийска епархия.

Скъпи гости на храм „Св. св. Кирил и Методий” бяха зографският игумен схиархим. Амвросий, братя на Зографската св. обител, ставрофорен ик. Ангел Ангелов, прот. Дамян Делов, дякон Петър Симеонов, доц. д-р дякон Стоян Чиликов, преподавател в специалност „Теология” на ПУ „Св. Паисий Хилендарски”, д-р Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Залата на Енорийския център беше препълнена от граждани и журналисти от София и страната, желаещи да участват със своите въпроси в дискусията, и поради големия наплив част от тях слушаха беседата от стълбите на Енорийския център.

Събранието бе призовано от свещ. Сергей Павлов да стане за молитва към Светия Дух. В мира на призоваването на Бога чрез молитвата „Царю Небесний” бе открита втората беседа за българския окултизъм на тема: „Петър Дънов и неговото лъжехристиянско учение”.

Д-р Десислава Панайотова отново представи автора на ценния двутомник йеромонах Висарион. Аудиторията научи, че той е роден през 1974 г. в гр. София. Средно образование получава в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”. Висшето си образование завършва като магистър по Международни икономически отношения в УНСС. Второ висше образование придобива в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” в периода кр. 2008 г. – 24 януари 2011 г., когато защитава с отличие своята магистърска теза, посветена на темата за „българския окултизъм”, персонифициран от Дънов и Ванга. От 2002 г. той постъпва като послушник в славянобългарския манастир „Св. Георги Зограф” на Света Гора Атон, а от 2003 г. и досега е монах на светогорската Зографска обител.

Йеромонах Висарион наблегна в словото си върху това, че православните християни следва да се разграничават от култа към Петър Дънов, защото той не служи на Триединния Бог, нито води хората към истинско богопознание и спасение. Според автора на двутомното изследване Дънов влиза в противоречие с абсолютно всички основни дялове на хилядолетното православно светоотеческо богословие. Църковната триадология, христология, пневматология, сотирология, еклесиология, антропология и есхатология, изградени през вековете чрез наитието на Св. Дух върху стотици богопросветени учители и светители на Църквата, са презряни от лъжеучителя Дънов като непотребни ограничения на болното му въображение. Факт е, че в беседите и книгите си още приживе той се е представял пред своите почитатели било като Бог Отец, било като Христос, било като Св. Дух. Йеромонах Висарион добросъвестно изчете редица цитати от различни издания на Бялото братство, в които между другото Дънов казва за себе си: „Аз съм във всички хора, във всички животни, в растенията, във водата, във въздуха, в светлината, в звездите, в слънцата – навсякъде съм Аз.“ (Беинса Дуно. Учителя за себе си, с. 3).

Йеромонах Висарион (дн. йеросхимонах Димитрий) Зографски

След като йеромонах Висарион очерта най-проблемните аспекти в учението на П. Дънов, о. Сергей прочете пълния текст на ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на събора на православните български архиереи от 7 юли 1922 г., от който стана ясно, че още в началото на миналия век Българската православна църква категорично се е разграничила от всякакви форми на окултизъм, хипноза и магьосничество, отрекла е кощунственото дъновистко лъжеучение и е отлъчила самозвания „спасител” на България и човечеството „от правото на ползуване на православно-църковните свещенодействия и благодатни тайнства, докле той не се разкае и публично признае своето заблуждение”.

Йеромонах Висарион и о. Сергей разгледаха и абсурдната индуистка идея за прераждането на човешката душа в различни тела, горещо споделяна от Дънов и Ванга в противовес на апостолските думи: "На човеците е отредено да умрат един път, а след това - съд" (Евр. 9:27). Според отците учението за карма и самсара е плод на погрешното прехвърляне на принципа на цикличността в природата върху живота на личността. Тази заблуда води до духовно и нравствено разслабване на човека, който така става склонен съзнателно и подсъзнателно да се самоизвинява за сторените грехове, воден от лъжливата надежда за "многото възможности на бъдещите прераждания". Ала всъщност няма по-голяма трагедия за духовното усъвършенстване на човека от това религията ти да те лишава от общуването с личен и истински Бог, Комуто можеш да говориш само както личност може да говори с Личност. Дъновизмът, за съжаление прави именно това - размива границата между човека и Бога, между творението и Твореца, и така лишава последователите си от потребността и възможността да се обръщат в покаяние към личния Бог, към най-Прекрасния и Съвършения. Затова те по-скоро се вълнуват от активирането на "хилядолистника" си (мним орган и символ на развито духовно съзнание), отколкото от дара на смирението, който помага на човека да преодолее своята самоувереност и да прошепне: "Господи, помилуй мене грешния". Именно Иисусовата молитва винаги е била пътя на православните светии. В тази връзка, отговаряйки на въпрос за това дали медитативните, заклинателните и танцовите практики на дъновистите (напр. паневритмичното изобразяване на пентаграм в кръг) имат отрицателно влияние върху духовното ни пространство, о. Висарион каза, че участието в църковните тайнства и Иисусовата молитва са най-добрия духовен щит на православните християни и на православна България спрямо окултните действия на религиозни общности като Бялото братство.

След изложенията на свещениците последваха още много интересни въпроси от страна на аудиторията, на които отците търпеливо отговаряха, надяваме се за вразумление и спасение и на последователите на П. Дънов, които стояха в преддверието на Енорийския център и внимателно слушаха беседата до самия й край. Слава Богу, без да си позволят никакви провокации.

В края на представянето на книгата на йеромонах Висарион възторженото събрание изрази надеждата, че това важно събитие е само началото на нови инициативи, чрез които светата ни Църква ще отстоява и занапред чистотата на православната ни вяра.

Йеромонах Висарион дълго раздаваше автографи и даваше напътствия на многобройното множество, което си бе закупило неговия двутомник, ценен с това, че наред с обективно изложените смущаващи факти около живота и учението на Дънов и на Ванга, съдържа също и адекватни примери за истинската православна светост и душеспасителни наставления на св. отци на Църквата относно правилното развитие на духовния ни живот. Вечерта продължи с празничен коктейл, даден от Зографската св. обител за всички присъстващи.

Авторът на ценната книга, станала повод за горещ обществен дебат в национален мащаб, използва възможността да изкаже своите благодарности към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим за гостоприемното благословение за представянето на неговия труд, на манастирския съвет на Зографския манастир в лицето на схиархимандрит Амвросий, на домакина на събитието – председателя на храм „Св. св. Кирил и Методий” ик. Александър Георгиев – за проявеното високоотговорно пастирско съзнание, както и на всички помогнали за провеждането на духовното тържество съратници.

В края на празничната вечер водещите на събитието молитвено си пожелаха верността към чистотата на вярата и любовта към Бога, Църквата и народа и занапред да ги събира в общото духовно дело.


Източник и фотогалерия от събитието: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=41665

Лъжеучителят Петър Дънов


Текст: Десислава Панайотова

Снимка на йером. Висарион Зографски (понастоящем във велика схима - йеросхимонах Димитрий Зографски): Весела Игнатова