Источник: fineworld.info.

Иконопис

     

 

В Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“ се провежда целогодишен учебен курс по ИКОНОПИС.

Курсът включва Теория и Практика на иконописта, водени от иконописеца Антони Димитров – ръководител на Школата по иконопис.

Курсовете се провеждат веднъж седмично всяка събота по 5 учебни часа.

Заниманията се провеждат от м. октомври в храмовия Енорийски център, 3 ет.

За информация и записване:

Г-н Антони Димитров – моб. тел. 0898 47 11 92

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

БИОГРАФИЯ на преподавателя:

Антони Димитров е роден на 09.05.1962 г. в град София. Завършва средно- специално образование в ССХУ "Приложни изкуства" в София. Работи като художник и моделчик в НПП "Петрургия" гр. Плачковци - общ Трявна, като същевременно е и художник-сценограф в местния театър и кино. Обучава се в  скулптура, а също и художествено тъкане при Б. Василевски - ученик на проф. Върбанов. През 1987 г. получава диплом-удостоверение от Духовната Академия на Св. Синод на Българската православна църква, под прякото ръководство на приснопаметните митрополит Геласий – тогава гл. секретар на Св. Синод, и митрополит Иларион – тогава завеждащ Националния църковен историко-археологически музей на Св. Синод. Дипломата му дава право за иконописване и зографисване на православни храмове.

С богословието на иконописта се запознава осем години по-късно когато, получава наставления от монах-иконописец при Йонинския манастир - подворие на Киево-Печорската Лавра, в която получава поръчки за изписване на икони. Духовен наставник в Киево-Печорската Лавра му става схийеродякон Иларион.  След завръщането си в България 1998-99г. основава първата за времето си школа по иконопис за възрастни, чиято цел е повече хора да се запознаят със забравения православен смисъл и богословието на иконата.  През 2004 г., с благословението на Софийска св. митрополия и с преките наставления на Знеполски епископ Николай (дн. Пловдивски митрополит) – тогава викарий на приснопаметния Софийски митрополит и Български патриарх Максим, и под ръководството на председателя на храма о. Александър В. Георгиев, иконописната школа се установява в храм “Св. св. Кирил и Методий”. Тогава започва и възраждането на дейността на Енорийския му център. В същия период завършва Богословския факултет на Софиийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност Теология.

 Обучението в курса по иконопис е организирано в двугодишни курсове, като практическите занимания се предхождат от теоретичен курс по богословие на иконата, технология, материалознание и техника на иконописта.

Г-н Антони Димитров е постоянен член на комисията по Изобразително изкуство, оценяваща творбите-участници в Националния конкурс „Възкресение Христово”, ежегодно организиран от 2014 г. насам за българските деца и ученици от страна на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия. Понастоящем е и член на настоятелството при храм "Св. св. Кирил и Методий", като участва в изсписването на икони в новите проскинатарии на храма. Негови икони има в столичните храмове "Св. София-Премъдрост Божия", "Св. Николай" (кв. «Връбница») и храм "Св. Паисий Хилендарски", в храм "Успение Богородично" (гр. Бяла) и в много други храмове и домашни иконостаси у нас и зад граница.