Источник: fineworld.info.

На 25 май започна записването за Курсовете по Православие за възрастни за уч. 2018-2019 г.

Оценете
(2 гласа)

Започна поредното записване в Курсовете по Православие за възрастни, които вече тринадесет години се провеждат при голям интерес в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47).

Курсовете се организират по инициатива и с благословението на Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър В. Георгиев според официално решение на църковното настоятелство, одобрено от Епархийския съвет при Софийската св. митрополия.

Курсовете по Православие са част от широкообхватната културно-просветна дейност на храм "Св. св. Кирил и Методий" и спомагат за просвещаването и въцърковяването на всички, които търсят Бога и православния начин на живот в Неговата Църква. 98 % от начинаещите курсисти трайно се въцърковяват след като изслушат катехизаторските лекции и участват в съпътстващите ги практически занимания. Някои от курсистите започват да работят, ставайки кадри на Българската православна църква-Българска Патриаршия: като църковнослужители, експертни съветници, секретари, доброволци и др. Най-важното е, че всички курсисти, завършващи успешно учебната година, по Божия милост и просветени от Светия Дух, се превръщат в съвременни благовестители на спасението в Христа и така помагат на своите семейства, приятели, колеги.

Преподавател е д-р Десислава Панайотова - директор на Енорийския център и на ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм, експерт "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия и главен редактор на Официалния уебсайт на БПЦ-БП.

ТЕМАТИЧНО курсовете се разделят на:

~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет.

~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част І и ІІ.

СИСТЕМА на работа:

Минималният брой за сформиране на група е 6 човека. Лекциите се провеждат всяка събота - от м. ноември до м. май включително. При необходимост се използват за лекции и делнични дни, когато се отработват църковни или национални празници. Занятията обхващат два астрономически часа за всяка отделна група.

ФОРМИ на обучение: молитва, литургично общение, поклонничество, лекция, дискусия, мултимедийна прожекция, практически урок.

ФОРМИ на оценяване: събеседване, решаване на тест, писане на есе.

На разположение на курсистите се предоставят тематични разпределения на учебния материал, систематизирани таблици и подбрани откъси от църковни съчинения, богата православна литература. Безплатно може да се ползва книжният фонд на храмовата библиотека.

Участието в курсовете носи в себе си радостта от съвместно придобиваното богопознание и самопознание, а най-вече от споделяния молитвен, литургичен и евхаристиен опит. Заниманията по Православие обогатяват всички курсисти чрез общуването в Име Божие - общуване, което прокарва мост от една страна между различните поколения, а от друга - между хората на еднаква възраст. Така се учим, че всички сме едно в Христа, а също и че приятелството и любовта са по-силни, по-трайни, по-истински, ако вярно живеем в Църквата, чрез което и Господ Иисус Христос пребъдва посред нас. Според отзивите на курсистите заниманията по Православие при храм "Св. св. Кирил и Методий" променят и преобразяват живота им - според потребното за всеки един от тях.

В предстоящата учебна 2018/2019 г. лекциите започват на 3 ноември 2018 г. (събота).

Препоръчително е начинаещите курсисти да се включат в групата по Въведение в Православието.

СРОК за записване: 25 октомври.

АДРЕС за записване:

София - 1202

ул. “Г. Вашингтон” № 47, ет. 3

Храм "Св. св. Кирил и Методий"

Д-р Десислава Панайотова

Моб. тел.: 0878 44 54 57

Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.">'+addy_text39255+'<\/a>'; //-->

Още информация за курсовете:

http://www.symvol.org/mm/kursoweprawoslawie

http://www.symvol.org/mm/kursoweprawoslawie/wazrastni

http://www.symvol.org/mm/kursoweprawoslawie/wazrastni/sadarzanieprogrami

http://www.symvol.org/mm/kursoweprawoslawie/wazrastni/biografia

Да се приобщим към светата православна вяра, която ни спасява!

Прочетена 1351 пъти