Источник: fineworld.info.

Нашият храм отбеляза тържествено деня на своите покровители св. братя Кирил и Методий

Оценете
(1 глас)

 

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит храмовият ни празник бе отбелязан на 11 май 2018 г. с празнична св. Литургия, предстоявана от Негово Високопреподобие архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.

Съслужиха му предстоятелят на храма ставр. ик. Александър В. Георгиев - член на ВЦС при Св. Синод, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх у нас, прот. Николай Георгиев - началник-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, ик. Йоан Куков, прот. Серафим Петров, прот. Методи Корчев, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Атанасий Забаданов.

По време на причастяването на духовниците, проповед произнесе именникът о. Методий. Той подчерта, че създавайки славянобългарската азбука и книжнина, св. Братя не са вършили своето дело, а Божието дело, което извира от божествената воля на Пресветата Троица - всички народи да чуят Евангелието на разбираем език и да станат Христови.

В края на св. Литургия архим. Василий призова всички вярващи да подражаваме на равноапостолните Методий и Кирил в тяхната любов към Бога и човеците. Като преподаде първосветителското благословение на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, той поздрави отец-предстоятеля и благопожела нови и нови успехи в обгрижването и духовното просвещаване на енорията.

В отговор ставр. ик. Александър Георгиев благодари на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит, че е напътил стъпките на архим. Василий към храм "Св. св. Кирил и Методий" и каза, че тук се просвещаваме и освещаваме под всегдашната закрила на св. Братя, винаги се молим за здравето и преуспяването на първосветителя на родната ни Църква и се подвизаваме с надеждата за наследяване на Царството Божие.

Нафората бе раздадена от именника о. Методий, който дълги години също допринасяше за това нашият храм да напредва в мисията си на духовно-просветно огнище.

След св. Литургия официалните гости станаха част от тържеството в чест на св. Методий и Кирил, което се проведе в Енорийския център при храма. Празничната програма изнесоха:

- певците от Школата по източно-църковно пеене с ръководители Стоян Янъков и Живко Желязков;

- курсистките от Курсовете по Православие за възрастни Валя Върбанова, Антоанета Бояджиева и д-р Савелия Минкова с преподавател д-р Десислава Панайотова;

- представителна част на Смесен камерен хор „Петър Динев” с диригент д-р Боряна Найденова;

- Школата по иконопис с преподавател г-н Антони Димитров

- Школата по църковна дърворезба  в памет на Лоте Раденкова с ръководител г-жа Елена Недкова и преподавател Веселинка Дъбова

- Енорийското издателство „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител Маргарита Димитрова.

След прекрасните изпълнения бе открита и изложбата с икони, книги, както и с уникални дебърски дърворезби в памет на Лоте Раденкова (+2017), основателката и преподавателката на Школата по църковна дърворезба. Всички гости начело с архим. Василий изразиха задоволството си, че в нашия храм се извършват толкова много душеполезни дейности и се спасяват множество човешки души.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на св. братя Кирил и Методий, които с евангелската си вяра отместиха планините на езическата заблуда от нашия народ, греховните планини, които възпрепятстваха българите да прогледнат колко благ е Господ и като премахнаха преградата между нас и Бога прокараха за българи и славяни тесния, но славен път към Христовото царство!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Проповедта и словата за празника можете да отворите и слушате в края на новината.

Текст, аудио и снимки: Десислава Панайотова

Прочетена 337 пъти