Источник: fineworld.info.

Отбелязахме втория ни храмов празник за 2017 г. - Въведение Богородично

Оценете
(1 глас)

Празничната храмова икона "Въведение Богородично в храма"

На южната страна на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар) има параклис, чийто Св. престол е посветен на Въведение Богородично. Празничната св. Литургия за този втори храмов празник на един от най-хубавите софийски храмове възглави Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия.

В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев – предстоятел на храма-домакин, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Николай Николов, храмовият свещеник Захарий Димитров и дяконите Костадин Тренев и Атанас Забаданов.

Песнопенията и на утренята, и на св. Литургия изпълняваха клиросните певци, водени от г-н Живко Желязков.

По време на свещеническото причастяване проповед прочете г-н Анастас Николов, студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Разказвайки за празника на въвеждането на Пресвета Богородица в храма, г-н Николов призова „родителите да довеждат децата си в Божия храм, където те да се възпитават в любов към Бога, вяра и смирение. А децата да проявяват послушание към своите православни родители, за да израснат като добри християни.“

В края на светата богослужба с пастирско слово за празника, за православното семейство и православната младеж към богомолното множеството се обърна архимандрит Василий. Софийският протосингел преподаде и благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на всички вярващи Небесната Царица да ни закриля, да ни утвърждава в православната вяра, да ни поддържа и винаги да ни бъде бърза помощница, молителка пред своя Син и наш Спасител Иисус Христос.

От името на храмовото свещенство, църковното настоятелство и цялата енория благодарности и поздравления за празника поднесе ставр. ик. Александър Георгиев.

Ставр. ик. Александър Величков Георгиев поздравява и благодари на архим. Василий за възглавяването на празничното богослужение

Православната църква отдава важно значение на празниците, посветени на Божията Майка, не само защото тя е свързана непосредствено и пряко с живота и спасителното дело на своя Божествен Син, но и защото молитвата към Пресвета Богородица никога не е оставала нечута от нея. Въведение Богородично е празникът, в който Православната църква чества посвещаването и оставането в храма Божий на отроковицата Мария. Литургичното последование на празника акцентира на основната идея, че в храма Божий Дева Мария е възпитана и израснала във вярата.

Иконостасната празнична икона в параклиса "Въведение Богородично в храма"

(столичен храм "Св. св. Кирил и Методий", ул. "Г. Вашингтон" № 47)

Там тя се подготвя да стане майка на Спасителя на света и придобива всички свои добродетели, с които е украсена чистата ѝ душа. В този смисъл всеки един от нас християните – чедата на Божията майка, ако искаме подобно на нея да заченем в сърцата си нейния Божествен Син, трябва да бъдем в храма, ако искаме да бъдем с Бога, трябва да получим своето възпитание в храма. Тайнствата на Православната църква въвеждат вярващите в Светая Святих на храма. Те ни възпитават, учат, засаждат у нас добродетелите, чрез които Девата се удостои да стане майка на Спасителя на света и Победителя на смъртта. През 1929 г. с решение на Св. Синод на Българската православна църква празникът Въведение Богородично е обявен за ден на християнското семейство и православната учаща се младеж. На този ден всяко християнско семейство трябва да посещава храма – подобно на семейството на Дева Мария, а на родителите се припомнят задълженията и отговорностите, свързани с възпитанието на децата в християнската вяра.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1964-1121

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Текст и снимки: Мартин Митов

Страницата подготви: Д. Панайотова

 

Прочетена 2002 пъти