Источник: fineworld.info.

ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" с признание за неговата просветна и превенционна дейност в сферата на сектантската зависимост

Оценете
(1 глас)

Д-р Десислава Панайотова получи наградата от зам.кмета на Община Благоевград г-жа Шопова и Н.Пр. Майкъл Форбс - посланик на Р Ирландия у нас

На 2 ноември 2017 г. в зала "22 септември" на Община Благоевград се състоя вълнуваща церемония по награждаване на доблестни журналисти, експерти, лекари и общественици, които работят в сферата на превенцията и борбата с негативното влияние на наркотиците, алкохола, тютюнопушенето, сектантството и духовната шарлатания.

Тържеството и конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците“ са под патронажа на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и посланика на Р Ирландия у нас Н.Пр. Майкъл Форбс.

Самите награди носят името на ирландската журналистка Вероника Герин, съпруга и майка (1958-1996), убита заради активната й работа срещу наркомафията. Тя е застреляна точно на 26 юни - Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици.

Сред отличените с извънредна награда бе д-р Десислава Панайотова в качеството й на гл. редактор на Официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП и директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" при столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47). Наградата й бе връчена от зам.-кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова и ирландския посланик Майкъл Форбс за "системно и с активна гражданска позиция отразяване на проблемите с разпространението и употребата на наркотици в България, в защита на подрастващото поколение и в помощ на страдащите семейства".

Д-р Десислава Панайотова благодари за признанието и заяви пред организаторите и присъстващите на церемонията, че приема тази награда като признание преди всичко за Българската православна църква, която неуморно проповядва и призовава хората с думите на Спасителя: "И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни" - свободни от заблудите и греховете, към които спадат сектантската, наркотичната и други подобни зависимости, разрушаващи живота на личността и семейството и засягащи националната сигурност и развитие. Д-р Панайотова подчерта, че при редица сектантски общности техните лъжеучения и начин на живот са комбинирани с употребата на наркотични вещества, поради което борбата с тях е комплексна и твърде отговорна. Тя благопожела на всички св. Йоан Рилски и св. Патрик Ирландски да им спомагат в трудовете и служението на обществото.

От името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, и от свое име, зам.-кметът Христина Шопова поздрави наградените така: „Пред подвига на една велика жена като Герин, всички думи са много малки..., особено пред вас, които сте избрали не лекия път. Не лекия път, защо? Защото да пишеш за грозната страна на живота, никак не е лесно. По-забавно е да пишеш за поредното пътуване на някоя ВИП-звезда. Когато пишете или правите репортаж, или интервю за тези бичове на съвремието, много по–лесно е някой да обърне страницата, да превключи канала или да промени сайта. Сигурна съм, че всеки един от вас, който се е занимавал с тези проблеми, е получавал и заплахи, и нареждане да не излизат материали и затова ви благодаря, че сте смели в днешно време, което е много трудно и Вие го знаете. Защото, когато институциите работят, много е важно да има медии, които отразяват истината, а тя не винаги е приятна. И тук Ви благодаря не само като заместник-кмет, но и като майка на подрастващо дете. Защото да се правиш, че няма проблем, не означава, че няма проблем. И ние го знаем... Благодаря ви, че сте смели в това смутно днешно време! Всеки номиниран заслужава тази награда“, завърши приветствието си г-жа Шопова и специално благодари на д-р Теменужда Любенова и нейния екип от Общинския съвет по наркотични вещества - община Благоевград, че вече 10 години последователно осветляват проблема със зависимостите и отстояват конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците”.

Ирландският посланик г-н Форбс приветства наградените и сподели: „Щастлив съм, че днес съм тук! Първо искам да поздравя всеки един от вас, които получавате награди днес затова, че сте дали най-доброто и не сте избрали лесния път. Вероника Герин, която бе убита преди 21 години, беше млада майка, която видя ужасната опасност за младите хора от това безскрупулно атакуване точно на най-уязвимите млади хора... Тя избра път, който да запълни празнината, създадена от управляващите, които не се справяха с проблема."

Д-р Теменужка Любенова, която заедно с екипа си в Благоевград, е двигател на целенасочената борба със зависимостите и особено активно работи с най-младите членове на нашето общество, подчерта, че трябва да защитим децата от цялата пошлост, която ги залива, от всичко, което елементаризира тяхното възпитание и което ги убива - нравствено и физически. Тя наблегна върху дълга на държавата да осигури необходимите условия за това подрастващите не само да се образоват, но и да се възпитават в учебната среда, тъй като не можем да очакваме "родителите да са идеални". Д-р Любенова благодари на всички будители, които не спират вярно да служат на нацията и изрази задоволството си от факта, че нито един български лекар досега не е подкрепил легализирането на марихуаната.

От името на Неврокопския митрополит Серафим приветствие произнесе о. Стоян Бербатов, който изрази радостта на Неврокопската св. митрополия от плодвотворното сътрудничество между Църквата и община Благоевград, но сподели и нарастващата тревога от увеличаващия се брой на подрастващи, ученици и възрастни хора със зависимости, които разрушават Божия образ в човека. О. Стоян Бербатов отбеляза, че такива срещи показват, че обществото не е съгласно с това - хората да умират така безсмислено и пожела усилията в превенцията и духовно-просветната дейност да продължават за благото на всички.

По време на тържеството бе прожектиран кратък филм за Виктория Герин, а здравият български дух бе представен чрез прекрасните изпълнения на ансамбъл "Пирин".

~~~~~~~

НАГРАДИ

Отличените експерти, лекари, журналисти и общественици бяха наградени в три основни раздела и един извънреден:

В "ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ":

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на ECAD (Европейски градове срещу наркотиците) – сайта им ecad.net - за цялостната работа и борба срещу наркотиците.

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

- Тихомир Игнатов – БНТ - „По света и у нас“ - за материалa му от 24.04.2016 г. в Репортерски поглед : „Сянката на наркотиците“.

- Мариета Димитрова - Blagoevgrad-news - за статиите „Наркотиците-как да предпазим децата си от тях?“ и „Жената „търгуваща“ с живота на десетки деца почина. Най-възрастната наркодилърка в Благоевград – Зина - е умряла.“

- Blagoevgrad-news - за предаванетo „Наркотиците - илюзии, страдания, престъпност“ и публикуваните статии „Говорете за наркотиците на децата си и никога не спирайте да ги обичате“, „Войната срещу наркотиците е война в името на децата ни.“

- Люба Момчилова - вестник „Доктор“, Агенция БЛИЦ - „Здраве“ – за интервюто ѝ с д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница от 1. юни 2016 г. - „Нова дрога може да убие от първия прием“;

- Йоанна Димитрова – Offnews - за материала „Опасна мода се наблюдава сред родителите в социалните мрежи. Майки и бащи пишат, че подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да „пречистят“ организма им от токсини“ от 24.08.2017 г.

- Пламен Сивов, Pravoslavie.bg- за статиите му: „В орбитата на лековерието: Алекс Орбито“ от 01.08.2017 г. и „Даваш 65 лева, ядеш слънце“ от 18.05.2012 г.

В РАЗДЕЛ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на Алфонсо Сабела – съдия в Неапол, Италия - за книгите си „Ловец на мафиоти“ и „Заразената столица“, в които с документална точно пресъздава многобройните истории, свидетелства и спомени за своята работа. Едно непрекъснато надбягване с времето и …с куршумите на подгонените престъпници.

- Издателство ЕРА – за издадените книги на известния италиански магистрат Алфонсо Сабела, за популяризиране на борбата срещу наркотиците и изграждане на достойни модели за подражание сред младото поколение.

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

1.Таня Кольовска – преводач на книгите на Алфонсо Сабела„Ловец на мафиоти“ и „Заразената столица“;

2.Виктория Пенкова – вестник „Телеграф“, за интервюто си с инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ в СДРВ от 27.09.2017 г. „Хард синтетиката изгаря мозъка, марихуаната го полира, става като кола току-що излязла от шоурума.“;

3.Вестник „Телеграф“ – за системно и реалистично отразяване на проблемите с наркотици, корупция, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет;

4. Вестник „Труд“ – за статията „Съдът на страната на сектите“ и за системно и реалистично отразяване на проблемите с наркотици, корупция, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет;

5. Микаела Въжарова – сайт „Дебати БГ“ - за статията „Терорът се издържа от дрога“ във вестник „Животът днес“ - едно интервю със Стефан Бакалов, началник на отдел „Разследване и разузнаване“ в митницата на Летище София и на специализирания отдел „Борба с наркотрафика“ от януари 2017 г.

6. Любомира Николаева – вестник „24 часа“ - за статията „Илюзията, че наргилето е безвредно, е най-страшна“, интервю с проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА, от 26.08.2017 г.

7. Боян Димитров – вестник „Монитор“ - за изразената активна позиция срещу разпространението и употребата на дрога в туристическите курорти в статията „Планини от кокаин и море от плява“, от 27.10.2016 г.

В РАЗДЕЛ "ДОКУМЕНТАЛНО КИНО":

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на Валери Яков - БНТ2 - за филма „1014 Последната година на Самуил“ - документалният филм възкресява спомена за великия български цар и трагичните събития от този период. Филмът е от 2014 г.

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

1.Красимир Кушев - БНТ-2 - сценарист на за филма „1014 Последната година на Самуил“.

2. Надя Обретенова и Николай Тодоров – БНТ, за филма „Кой е срещу теб в мрежата?“ излъчен в рубриката на БНТ „В кадър“. Филмът акцентира на неетичното ползване на интернет и социалните мрежи, рисковете, с които се сблъскват децата в мрежата, и начините, по които се опитват да се справят с тях.

3.Рубриката „В кадър“ на БНТ- за излъчени материали в подкрепа на борбата за разпространението на наркотици и опасни за младите хора зависимости и явления.

4. БНТ – за излъчени материали в подкрепа на борбата за разпространението на наркотици и опасни за младите хора зависимости и явления.

5. Ученици от СУ „П. К. Яворов“ гр. Чирпан с ръководител педагогическия съветник Валентина Костадинова. – за документален филм „Яворови разкази от вчера и днес“ - учениците са доброволци към БМЧК:

Антоана Сребринова Йорданова – 11 в клас;

Русица Славова Петрова – 11 в клас;

Желязка Теодорова Тотева – 11 в клас;

Златина Минчева Танева – 11 в клас;

Росица Тодорова Тодорова – 11 клас;

Александра Красимирова Костадинова – 12 б клас;

Деница Динева Динева – 12б клас;

Габриела Цветанова Димитрова – 12 б клас;

Цветелина Ивайлова Проданова – 12 б клас;

Мартина Стоянова Стойкова – 12 б клас;

Наталия Радостинова Манева – 12 в клас.

ИЗВЪНРЕДНА НАГРАДА ЗА ИЗРАЗЕНА ГРАЖДАНСКА И ПРОФЕСИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ И ПОДПОМАГАНЕ НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РАЗСЛЕДВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ – грамота получават:

- проф. д-р Асен Дудов - национален консултант по Медицинска онкология и председател на Българското онкологично дружество – за становището му относно целесъобразността и необходимостта от медицинска употреба на растението канабис и негови части и продукти при пациенти с онкологични заболявания.

- д-р Цветослава Гълъбова – директор на Държавната психиатрична клиника „Св. Йоан Рилски“ в Нови Искър - за активната ѝ работа и поредицата от статии за психическото здраве и влиянието на наркотиците върху него.

- проф. Коста Костов – началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА – за цялостната му дейност и статиите за вредата от употребата на наргилета.

- Ивайло Златанов - РУО Благоевград – за активната подкрепа и съдействие по превенцията на наркоманиите и други зависимости в подкрепа на обучението и израстването на здрави и активни личности.

- д-р Десислава Панайотова - директор на Център за религиозни изследвания и консултации при храм „Св. св. Кирил и Методий“ и главен редактор на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия - за активната позиция срещу психологични и други зависимости и защита на обществото от пагубни влияния.

----------------------

Снимки: Велизар Еремиев, община Благоевград

Прочетена 1864 пъти