Источник: fineworld.info.

НВпр. Сливенският митр. Йоаникий не одобрява статуята на Боян Мага в Бургас и призовава за духовен разум и православно благочестие

Оценете
(1 глас)

В Бургас при Морската гара на 10 февруари 2021 г. ненадейно изникна духовно отблъскваща скулптура на Боян Мага, което провокира широка обществена дискусия и възмути хиляди правослвани вярващи и граждани. Инсталирането на тази статуя в пределите на порт "Бургас" се оказва не просто художествено-декоративен акт, а мероприятие, организирано с активното участие на "Lаzur group" и на масонската организация „Обединена Велика ложа на България“ (ОВЛБ) – с клон „Ложа Бургос“.

 В официалния си сайт като представяне ОВЛБ казват за своята философия и масонски "градеж" отчасти следното [запазваме "правописа"]: С какво е осветен Храма? – С дълбочината на езотеричното знание и мъдростта на херметизма.“ Следователно част от инициаторите за поставянето на стаутята са окултисти и езотерици, които натрапват своите вярвания на живеещите,  работещите и почиващите в Бургас, без да са получили необходимото официално разрешение за това. Будят размисъл и следните факти:

>> при самото инсталиране на статуята на Боян Мага върху нейния постамент са били изобразени съответни масонски символи и надписи, вписани в окръжност:  

  • ОВЛБ БЪЛГАРИЯ ЛОЖА • БУРГОС • ОРИЕНТ БУРГАС пат № 104
  • Lodge 104 Orient of Burgas
  • масонски символи пергел, ъгъл, буквата G
  • египетски символи и др.

>> след разгорялия се обществен дебат по противоречивата скулптура на Боян Мага символите върху постамента й са заличени.

 

 Премахнатите символи от статуята на Боян Мага в Бургас

 

Статуята на Боян Мага в Бургас

Във връзка с тази смущаваща бургазлии инициатива Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, правоправещ епархийски архиерей на Сливенска епархия, в чийто диоцез се намира и гр. Бургас, излезе със следното изявление:

~ ~ ~

СЛИВЕНСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ

ИЗЯВЛЕНИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

относно

СКУЛПТУРАТА НА БОЯН МАГА ПОСТАВЕНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МОРСКА ГАРА БУРГАС

ДО

Г-н ДИЯН ДИМОВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ПРИСТАНИЩЕ "БУРГАС" ЕАД

БУРГАС

 

ДО

Г-н ДИМИТЪР НИКОЛОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС

БУРГАС

 

ДО

Г-н ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ

БУРГАС

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ДИМОВ,

По повод поставената на територията на Морската гара в Бургас на 10. 02. 2021 г.  скулптура на Боян Мага изразяваме своето възмущение от факта, че тя е поставена на публично място, без тази инициатива да е била предмет на синхронизиране с отговорните институции и без обсъждане с обществеността на гр. Бургас. Нещо повече, Боян Магът не е личност с национална, регионална или местна историческа значимост, а напротив – той е фигура от родната ни история с оскъдна, неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене. Затова и някои го обявяват за един от родоначалниците на богомилството, което също се стреми да премахне държавността, Православието и Църквата в България. Неслучайно богомилската ерес е осъдена от българската държава и Църква на Бориловия събор през 1211 г. в град Търново.

Озадачава ни фактът, че вместо на Морската гара да бъде поставен паметник, свързан със св. Николай Чудотворец – покровител на град Бургас и на морското дело, там е сложено антицърковното изображение на Боян Магьосника. А то не само че отблъсква с излъчването си, но и представлява пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма. Считаме, че подобни проекти, ако се изработват, следва да бъдат експонирани в изложбени зали или в частни колекции, а не да бъдат поставяни на публични места, където натрапват идеи и внушения в разрез с българските национални и духовни традиции.

Категорично заявяваме, че скулптурата на Боян Мага не въздейства положително върху възпитанието на подрастващите поколения, не облагородява духа на бургаското население, нито привлича Божията благодатна закрила над жителите на града и пристанището му.

Голяма е нашата загриженост за духовните ни чеда, за подрастващите, за гражданите и гостите на град Бургас, за служителите в Пристанище „Бургас“ и поради това, че поставянето на статуята на Боян Мага в пределите на порт „Бургас“ нито е полезно, нито възпитателно.

Уважаеми г-н Димов,

силна е нашата архипастирска загриженост за това, че сектите и култовете по целия свят постоянно използват образователни, културни, социални, миротворчески и други инициативи за пропагандиране на своите идеи.

В името на доброто бъдеще на младото поколение и в съотвествие с националните и духовни устои на нашето общество настояваме да бъде прекратено пропагандирането на съмнителни духовни вярвания и магии на публични места, каквото е Морската гара. Това засяга убежденията и религиозните чувства на всички наши православни християни и гостите на Бургас.

Поради това, че въпросната статуя е провокация към естетическата среда и престижа на град Бургас, към държавността, а също е и поругаване над православната светост, настояваме да бъде анулирано предстоящото официално откриване на скулптурата на Боян Мага и тя да бъде демонтирана, без да се поставя на публични места в нашата епархия.

С уважение,

+ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

~ ~ ~

Снимки: Булфото, Интернет

Прочетена 946 пъти