Источник: fineworld.info.

ВЕЛЕЛЕПИЕ И СВЯТОСТ В ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ЗА ВЕЛИКДЕН И 11 МАЙ

Оценете
(2 гласа)

 

 В навечерието на Възкресение Христово уведомяваме православните християни и цялата общественост, че изписването на храм „Св. св. Кирил и Методий“ завърши успешно в периода март-април 2021 г. Така храмът очаква и своя храмов празник 11 май в съвършено велелепие – израз на църковната проповед за Божията любов, за подвига на светиите, за нетленната слава на Христовото царство.

Изписването на храма започна през 2006 г. с олтарната апсида. Екипът, на който дължим прекрасните стенописи там, бе в състав: доц. Стефан Тъпанов, Любомир Ценков, Камелия Бачорска-Ценкова, Татяна Еждик и Маша Бакалова-Йосифова.

А в периода 2017 – 2021, т.е. само за три години и половина бе завършено пълното изписване на цялото останало храмово пространство – купол, балкони, източна, южна, западна и северна стени. Богоугодното дело извършиха Любомир Ценков, Камелия Бачорска-Ценкова, Татяна Еждик и Маша Бакалова-Йосифова.

Пластичната декорация в храма е дело на Владимир Цветков.

Храмовата височина позволява наличието на няколко равнища стенописи. Така иконографската програма на „Св. св. Кирил и Методий“ обхваща както Христос Пантократор в купола, така също Господски и Богородични празници, сцени от земния живот на Господа в подкуполното равнище,  както и светии в най-долното равнище. Там виждаме апостоли, равноапостоли, светители, български светии, както и светии-мъченици, на някои от които св. мощи се намират в олтара още от времето на създаването на храма. Св. Седмочисленици, св. цар Борис-Михаил Покръстител, св. Йоан Рилски, св. Паисий Хилендарски са част от българския светийски сонм, който ни напомня за главните покровители на храма, но и за един от храмовите празници – Неделята на всички български светии. Те, заедно със св. Серафим Софийски Чудотворец и други Божии угодници, стоят най-близо до богомолците, с което ни се напомня, че светиите са наши верни помощници в подвига на православния ни духовен живот и че осезаемо присъстват с нас по време на богослуженията в храма. Както те са съумяли спасително да преминат от земния живот към утехата на райското блаженство, така и на нас винаги с готовност помагат – само да потърсим Бога и тяхната подкрепа. Стенописите са комбинирани с множество декоративни орнаменти от най-висока класа, изпълнени в злато и багри, извисяващи сърцето към Божиите селения. Храмовата иконопис отразява висотата на православната вяра, пълнотата на духовната радост в Св. Троица и представлява изключително красива и изчерпателна проповед в образи. Проповед за догматите на Църквата, за благодатните празници – превъзходен Символ на вярата в картини!

Активният духовен живот на сплотената енория се съчетава с многообразната и плодовита духовно-просветна дейност при храма и завършеното му стенописно благолепие. Така с грижата си храмовият предстоятел ставр. ик. Александър Величков Георгиев, заедно с храмовото духовенство и всички негови съработници и спомоществуватели, макар и в период на пандемия, постигна хармония между външен вид и духовен живот в поверения му Божи дом.

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ посреща най-светлия период в годината – Великден и храмовия си празник – с уникална зография, каквато не е притежавал никога до този момент. А всички православни християни могат да се удостоят с духовната радост да се черкуват в святото му пространство като в кораб на спасението, направляван от благия Кормчия, силен да ни въведе в неописуемите красоти на Своето нетленно царство!

 

Текст: Десислава Панайотова

Снимки: храмов архив, зографски екип, Петър Вълчовски и др.

Всяко копиране следва да запазва авторските права на фотографа и храм "Св. св. Кирил и Методий

 

Прочетена 796 пъти