Источник: fineworld.info.

1 ноември - ПРАЗНУВАМЕ ВЯРАТА И БУДИТЕЛИТЕ НА НАШИЯ НАРОД!

Оценете
(5 гласа)

По случай Деня на народните будители поздравяваме всички българи със стихотворението на Ангелина Жекова, което изразява по изключително автентичен начин и с искрен и топъл език духа на днешния свят празник!

 
На народните будители
 
Кой събужда умовете,
брани българското слово.
Та като вълшебно цвете
да разцъфне то отново?
 
 
Знам , книжовниците стари
силите си не пестили,
с книги, вестници , буквари
българския дух крепили.
 
Да се знае, да се помни,
че България е жива !
На будителите скромни
българинът китка свива !
 
Ангелина Жекова
 
Послеслов: Това великолепно стихотворение във вид на песен научих в последните октомврийски дни на 2020 г. от 6-годишната си и най-малка дъщеря. Тя ми я изпя една вечер, след като е имала урок по музика в детската й градина. Духът на народните ни будители е жив - това е духът на православната ни свяст и будност! Той живее в нашите съвременни православни духовници, книжовници, учени, писатели, поети, педагози, творци и, което е най-радостното, в нашите деца!
   Но помиуй, Господи, тези българи, които вместо да спазват Завета на св. Йоан Рилски Чудотворец, предпочитат да се осатаняват - вътрешно и външно, празнувайки по бесовски чужди на човека демонични "празници".
   И слава Тебе, Господи, че народът ни показва забележително здравомислие, тъй като много малък процент от българите отбелязват мерзостта Хелоуин, която е антипод на будителския ни празник.  Донякъде утешително е това, че снощи сравнително малко бяха възрастните "чудовища" по софийските улици, а още по-малко бяха маскираните и обезобразени деца. Вървейки по бул. "Витоша", дъщеря ми ме попита: "Защо толкова малко хора празнуват Хелоуин?" Като на дете сякаш не й "достигна" интригуващата демонична карнавалност, която толкова се рекламираше в последните дни. Същевременно като християнче съвсем ясно и сама схващаше отговора на собствения си риторичен въпрос.
   Грозните зъбати тикви се опитаха да купят вниманието ни, а търговците, алчни за гнусна печалба - да спечелят от нашите пари. Но всуе. Българите предпочитат в късната есен да отдадат почит на своите будители и да скътат у дома гиздави тикви за идващите хладни дни. И най-вече за времето на Рождественския пост, когато с вяра и любов българската домакиня пече постна тиква и върти тиквеник, с който като му дойде времето ще нареди и трапезата за Бъдни вечер. Да, такъв е духът на българския народ, въпреки отчасти живите суеверия и кукерски залитания в отделните периоди на годината - все пак народът ни от ден в ден, от месец в месец и от година в година преминава през изпитанията на ежедневието и надмогва горчивините на глобалните кризи чрез светлината на православните празници. Те са нашето помнене на Бога, те са нашата нетленна радост, те са нашата крепка опора - защото ни говорят за великите Божии дела и за даруваното ни в Христа спасение! Чрез делото на будителите, което е пряко свързано с православната ни вяра, чрез светата ни Православна Църква над нашия народ е издигнат несъкрушим православен щит. От нас зависи дали ще стоим под надеждния му покров или ще страним от Истината и Живота, бродейки по мрачни и гибелни пътища.
 
По молитвите на св. Йоан Рилски Чудотворец Господи, Боже наш, помилуй, сохрани и спаси всички нас! АМИН.
 
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 
Десислава Панайотова
 
Прочетена 2415 пъти