Источник: fineworld.info.

ЗАВЕТЪТ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ и посланията на Хелоуин

Оценете
(6 гласа)

 

Духовният щит на българския народ (без всякакво съмнение) е светата православна вяра в Св. Троица и в стълбовете на тази вяра – Божията майка и светиите.

Сред тях благодатно сияе „светилото пресветло“ – св. Йоан Рилски Чудотворец – всебългарският покровител, чиято памет се чества на 19 октомври. За голяма част от обществото ни вече е добре известно, че Денят на народните будители е отреден за честване на 1 ноември, тъй като тази дата съвпада с празника на св. Йоан (19 октомври по стар стил) и народът ни правилно спазва и това празнуване. Голяма милост ни сторва Рилският Чудотворец с това промислително съвпадение, тъй като по този начин ни държи будни, за да пазим вярата си и да не се оставяме на нечистите вярвания и гнусните „празници“, които ни заливат в последните десетилетия, идвайки от „външната тъмнина“ (Мат. 8:12) на секуларизма и безбожието. Разбира се, че този призив кънти в сърцата ни особено силно на 1 ноември / 19 октомври, защото в него намираме опора срещу „дълбините сатанински“ (Откровение 2:24) на псевдопразника Хелоуин, чийто дух се опитва да порази най-съкровеното в душевността на нашия народ – чистотата, добротата и православната вяра в Христа и възкресението.

Но слава Богу, че имаме „Завета“ св. Йоан Рилски! Защото чрез него нашият свят закрилник век след век продължава да ни дава такива съвети, с които, ако се съобразяваме, не само че няма да се омърсяваме с нечистата пяна на чужди вакханалии, но и ще израстваме духовно като истински Божий народ – „народ свят“, „царствено свещенство“ (1 Петр. 2:9).

Сравнете сами и направете своя свободен и мъдър избор. Предайте го и на децата:

⸭ „Завет“ св. Йоан Рилски ⸭

 За посланията и символите                  на Хелоуин

„Намислих да ви напиша това мое…завещание, та, като го имате винаги в паметта си, да се укрепвате телесно и душевно в Господа и да напредвате чрез добродетелите в страх Божий.“

Хелоуин отхвърля християнските добродетели и внушава всепозволеност в греха, поощрява гаврата с доброто, почтеното и святото. В Хелоуин няма страх Божий, а демонична игра с ужасиите и страхотиите на смъртта.

„Вярвам в моя Бог, Комуто служа от моята младост и усърдно Му се покорих.“


 

Хелоуин е зловерие и поклонение пред смъртта, а не пред истинския и единствен Бог.

Смъртта не е естествено състояние на човека, а е последствие от непокорството и непослушанието на Адам и Ева. Хелоуин изопачава и фактически тъпче есхатологичното християнско очакване за всеобщото възкресение на починалите в края на света. Тогава Христос ще се яви в слава, а „мъртвите ще възкръснат нетленни” (1 Кор. 15:52).

„Моля ви, чедца мои, които в Господа съм събрал, моля ви, … не пренебрегвайте наставленията на вашия отец и заедно с апостола казвам: "Пак съм в мъки, докато се изобрази във вас Христос." Моля ви и ви заклевам със страшното Божие име, да не нарушите или изоставите нищо … след моята смърт, но всичко, което написах, както е написано, да изпълнявате напълно, както сте се и обещали пред Бога.“

Празнуването на Хелоуин от българи, които се смятат за православни християни, представлява грубо пренебрегване на наставленията на св. Йоан Рилски. Защото нашият светец-покровител желае да се охристовим, докато Хелоуин осатанява човека. Всеки кръстен православен християнин се е обещал пред Бога и следва да пази ревностно своето обещание като води благодатен и спасителен църковен живот.

„И, преди всичко, завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път.“

Хелоуин е зломислие, порочно изопачение както на християнските символи и традиции, така и на езическите корени на „празника“. Хелоуин е чуждо и различно учение от православното разбиране за смъртта и възкресението. Хелоуин възхвалява тлението, докато Православието обещава на верните нетление и вечен живот в Христа.

„Небесния цар, Комуто се записахте да бъдете воини и да воювате не по плът и кръв, а против миродържителя на тъмата на този свят.“

Докато Царят на християните и на всичко е Сам Господ Иисус Христос, почитателите на Хелоуин приемат за свой цар дявола. Него св. Йоан Рилски нарича миродържител на тъмата на този свят. Благоразумният духовен човек е призван да воюва с бесовете, а не да се заиграва с тях.

„Да се стремим към лежащия пред нас подвиг, към който бидохме призовани от нашия основоположник - преблагия наш Бог Господ Иисус Христос, Който ни е удостоил да понесем Неговия благ ярем, защото Неговото иго е благо и Неговото бреме е леко.“

 

 

 

Хелоуин съблазнява объркания и ленив човек със самоволието и безгрижието, които му предлага: „Прави, каквото искаш. Бъди, какъвто искаш. Обличай, се както искаш. Обезобразявай се, както ти харесва.“ А Господ ни призовава: „Бъдете будни и се молете, за да не паднете в изкушение: духът е бодър, а плътта - немощна“ (Мат. 26:41).

В нощта на Хелоуин празнуващите стоят будни, за да правят пакости, магии и извращения, а Иисус Христос ни учи на молитва. Защото тя е тази, която очиства сърцето и живота ни. И пак тя е тази, която ни свързва с нашия Създател и Спасител – Бога! Докато дяволът си е открай „човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата“ (Йоан 8:44).

„Той казва към Своите ученици: "Мир ви оставям, моя мир ви давам." А какъв е този Христов мир, чедца? - Той сам отново казва, като говори: "Не както дава светът ви давам Аз." Но този Христов мир надминава всеки ум. Това е мирът, за който говори пророкът: "И неговият мир няма предел" (Ис. 9:7). Но и апостолът ни учи, като казва: "Имайте мир и святост - с всичко друго, но без тези неща никой не ще види Бога." Такъв мир, прочее, имайте и вие помежду си и с голямо единомислие и разсъждение устройвайте всичко според Бога, за да не разгневявате благия ваш Владика Бога.“

В Хелоуин няма мир и святост, а заплаха и вражда, духовна и телесна грозота, ужас и кощунство, развала и беснуване.

 

  

 

„Ако ли пък се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете отсред вашето събрание, за да не се обърне това на разяждаща живеница, според апостола, и да не се разпространи злото между добрите, и да не би някой корен на горчивина да прорасте нагоре, да направи пакост и чрез това да се осквернят мнозина. И злият вълк да не смути мирното Христово стадо, защото и такива ще се явят. За тях предсказва Христос, говорейки: "Защото е нужно да се яви съблазън, и горко на света от съблазънта." Поради това и вие, чедца, се пазете от тези неща и не ги допущайте да живеят между вас.“

Хелоуин е особено неприемлив за православното съзнание поради това, че той предлага на децата и възрастните директна среща с демоните - поднебесните духове на злобата, които според Свещеното Писание търсят всякакви начини да погубят човека. Подмяната на истината в Хелоуин се състои в това, че този "псевдопразник" се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, безобидна игра и забава. Да реагираме срещу тази съблазън!

„Поучавайте се в Господния закон ден и нощ, прочитайте често отческите книги…“

 

 

Хелоуин се подиграва на Господния закон и тласка човека не към Свещеното Писание, а към четива за духове и вампири, за магии, митични „герои“ и лъжебожества.

 

  „Придържайте се крепко о църковното правило, като не изоставяте или презирате нищо от онова, що е установено от светите отци.“        

 

Заиграването с дявола не е шега, а е реално отстъпление от Бога и от духовно-нравствените правила на Църквата. Най-голямата заплаха, особено за децата ни, е привикването с мисълта, че могат да бъдат непослушни и че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш. Позволено е да правиш пакости и злини, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като скелет, вампир, вещица или паяк... Така децата свикват с идеята, че произволът е сладко право да се греши.

„Ръчната работа да не бъде пренебрегвана от вас, но, прочее, в ръцете ви да има работа, а молитвата: "Господи, Исусе, Христе, Сине Божий, помилвай мене грешния" да бъде постоянно в устата ви…“

Вместо това на Хелоуин вечерта почитателите на този „празник“ обикалят по улиците и къщите със заплашителния „поздрав“:„Пакост или лакомство?!“ В сърцата им избуяват сатанинско нахалство и кръвожадна безчувственост. В тях не остава мисъл и място за покаяние.

„Новопросветените люде от единокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави, които дори и след приемането на светата вяра поддържат. Но те вършат това поради простота и заради това се нуждаят от вразумление.“

Хелоуин е безпаметство – за вярата в Бога, за светиите, за здравите духовни традиции на народа ни, за спасението. Но св. Йоан е все така сред нас – нека чуем гласа му и се вразумим, за да се утвърждаваме в доброто и да бъдем живи вовеки веков с Христа! Амин.

   

 Д-р Десислава Панайотова

Икона 1 - Димчо и Антония Димчовски

Икона 2 - Храм "Св. св. Кирил и Методий"

Витраж - Храм "Св. св. Кирил и Методий", ул. "Г. Вашингтон" № 47, гр. София (сн. Десислава Панайотова)

Прочетена 2554 пъти