Источник: fineworld.info.

Новата Социална кухня "Не хаби - дари" при храм "Св. св. Кирил и Методий" бе открита с личното благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит

Оценете
(1 глас)

 

На 17 декември 2018 г. в навечерието на светлите Рождественски празници софиянци, които са лишени от уюта на осигурения и уреден живот или от грижата на своите близки, придобиха нов прислон в тъгата, самотата и нищетата си.

С благословението и в присъствието на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм "Св. св. Кирил и Методий" се откри нова Социална кухня "Не хаби - дари". Тя се осъществява по инициатива и под патронажа на г-жа Мая Манолова - Омбудсман на Р България, с подкрепата на БЧК, с домакинството на църковното настоятелство при храм „Св. св. Кирил и Методий“, председателствано от ставр. ик. Александър В. Георгиев, и с участието на много дарители и доброволци. 

Сред тях бяха представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Българския червен кръст,  Асоциацията на месопреработвателите в България, търговските вериги "Билла", "Кауфланд", "Лидл", "ТМаркет", фирма "Лактима Балкан" и мн. др. На доброволците от БЧК и от енорията на храма-домакин бяха дошли да помогнат също и гимнастичките от Националния ансамбъл по художествена гимнастика с гл. треньор Елена Димитрова.

На откриването от страна на БПЦ и Софийска св. митрополия Светейшия патриарх съпровождаха Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, както и Софийският протосингел архим. Василий. От страна на храма присъстваха неговият предстоятел ставр. ик. Александър Величков и храмовият свещеник о. Захарий Димитров.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отслужи водосвет за успех на инициативата, която получи личното благословение на Светейшия Български патриарх Неофит. Епископ Поликарп се обърна към присъстващите с поздравление към инициатора г-жа Мая Манолова като омбудсман и добра православна християнка и подчерта, че православната вяра се живее не само със слово, но и с добри дела. Владика Поликарп каза, че Социалната кухня е „началото на една кауза, с която проявяваме съчувствие и добра воля към нашите братя и сестри“, кауза, която е средство за това над всички, ангажирани в нея, Бог да снизходи и да им даде полза - духовна и телесна. По-късно епископ Поликарп допълни, че "Църквата винаги поощрява такива инициативи и ръководството на Софийска св. митрополия с особена радост подкрепя всякакви социални и духовни проекти, защото така даваме добър пример на тези, които са около нас. Винаги добрият пример е заразяващ. Колкото повече добри примери, толкова е по-добре за един народ!"

Г-жа Мая Манолова приветства събралите се с думите: „Ние ще дадем храна, доброта, обич и подкрепа…Всичко в тази Социална кухня е безвъзмездно. Храните са дарени, приготвянето на ястията са безвъзмездни, посудата е подарена. От сърце благодаря на всички, които се отзоваха. На БПЦ, на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, на отец Александър Георгиев, който е домакин на кухнята, на Александър Ковачев и Милен Цанов и на всички отзовали се хранителни вериги“.

Социалната кухня се помества в специално поставени шатри, в които ще се раздава топла храна всеки делничен ден от 12,00 часа до 14,00 часа. Менюто, според думите на г-жа Манолова, е съобразено с календара на Православната Църква. Предвидено е да има топла супа, хляб, кисело мляко или плод от 17 декември 2018 г. до края на м. април 2019 г.

След официалното откриване г-жа Манолова отново благодари на всички съорганизатори и дарители за тяхната пълна безкористност и безвъзмездна помощ и изрази надежда Социалната кухня "Не хаби - дари" да се разрасне и в други градове на страната. "Ние сме практически всеки ден тук, в този квартал, всеки ден сме в църквата, и всички тези хора, които дойдоха днес, ги срещаме ежедневно. Особено в студените зимни дни те наистина имат нужда от едно топло място, където да получат топла храна и отношение, човещина, доброта и съпричастност. Защото наистина е много тъжно, че има толкова много хора, които са в нужда - временна или постоянна и по някакъв начин е редно всеки от нас да направи един добър жест. Тук има капацитет да се хранят и 1000 души на ден. Зависи от даренията...Засега тези, които се хранят тук, са от квартал "Възраждане". Набрани са чрез една неправителствена организация, чрез пенсионерските клубове, чрез кметството, чрез Църквата разбира се, чрез листовки на Женския пазар... Няма ограничения, това е за всички нуждаещи се хора от цяла София."

Обядът може да бъде споделен с хората в неравностойно положение и от всеки, който е решил да изяде една супа редом с тях, и който би могъл да дари, колкото желае в поставените за целта дарителски кутии. Търговските вериги ще се редуват ежеседмично в даряването на храна. За благородната кауза се набират още доброволци за периода след 1 януари 2019 г., които да помагат в раздаването на обяда. Те могат да се обръщат към г-н Петър Вълчовски, координатор на доброволците от страна на храм "Св. св. Кирил и Методий", на тел. 0886  282 299.

ДА ПОДАДЕМ РЪКА НА НАШИТЕ БЛИЖНИ! СВЕТЛИ И БЛАГОСЛОВЕНИ РОЖДЕСТВЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

Текст и снимки: Десислава Панайотова

Прочетена 339 пъти