Источник: fineworld.info.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК - 11 МАЙ - Св. св. Кирил и Методий!

Оценете
(2 гласа)

Празникът на двете светила, двамата братя, двете единици, сбрани в общото дело на благовестието и просвещението!

 

Храмов празник на нашия храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" 47) - едно от най-развитите духовни средища на БПЦ днес, в което свещенослужението, просвещението и културата вървят ръка за ръка - за слава Божия и спасение на хората.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит храмовият празник бе отпочнат на 10 май 2016 г. с празнична вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий - Софийски викарий. Св. Литургия на 11 май 2016 г. бе предстоявана от Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия. В празничните богослужби се включиха столични предстоятели и храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ик. Александър В. Георгиев, свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методий Корчев, носещ името на славянобългарския просветител св. Методий. Специални гости на храмовия празник бяха архим. Филип Василцев - предстоятел на Руското патриаршеско подворие в София, и ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх у нас.

В отслужването на тържествените богослужения им съслужиха софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Йосиф.

Пред многобройния народ, изпълнил храма на вечернята, епископ Григорий подчерта, че ако не бяха светите братя Кирил и Методий, нямаше да ги има буквите, нямаше да ги има българските книги, нямаше да я има по нашите земи спасителната православна вяра, а вероятно нямаше да я има и България. Еп. Григорий поздрави председателя на храма о. Александър, храмовото духовенство, преподавателите, учащите при храма, цялата енория с празника.

В отговор ик. Александър Георгиев благодари на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит, че е напътил стъпките на владика Григорий към храм "Св. св. Кирил и Методий" и каза, че тук се просвещаваме и освещаваме под всегдашната закрила на св. Братя, винаги се молим за здравето и преуспяването на първосветителя на родната ни Църква и се подвизаваме с надеждата да спасим нашите души.

Днес, 11 май, в края на св. Литургия ставр. ик. Ангел Ангелов възхвали равноапостолното дело на св. наши просветители Кирил и Методий и посочи същинското значение на тяхното дело - да ни възвестят на възвишения, нов, създаден от тях свещен език, за Христовото Възкресение и за това, което ни очаква, ако сме Христови - блаженото спасение и Божията вечност! О. Ангел преподаде патриаршеското благословение на всички присъстващи с пожеланието винаги да отбелязваме и тачим този празник на православния дух, на силния в Господа дух на св. Братя, който промени живота на всички славяни и ни срещна с Възкръсналия Спасител, с победата и радостта, която блика от Неговата смърт, въздигната в живот!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Фоторепортаж в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=203591

 

Текст и снимки: Десислава Панайотова

Прочетена 3183 пъти