Источник: fineworld.info.

БЕСЕДА за Св. Серафим Софийски и критиката му на софиянската ерес на прот. Сергий Булгаков и свещ. Павел Флоренски

Оценете
(1 глас)
Корицата на новата преводна книга Корицата на новата преводна книга

На 30 ноември (СРЯДА) 2016 г. с благословението на Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър Георгиев, председател на храм "Св. св. Кирил и Методий", в Енорийския ни център от 18,30 ч. ще се проведе поредната ни открита беседа, в която ще представим красотата на чистото православно учение в противовес на софийната ерес, възникнала в началото на 20 век в Русия и блестящо оборена от св. Серафим Софийски Чудотворец в неговата книга „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“.

Беседата е със следната тема: СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ - БЛЕСТЯЩ ЗАЩИТНИК НА ВЯРАТА СРЕЩУ МОДЕРНИСТИЧНИТЕ ОТСТЪПЛЕНИЯ. По време на лекцията ще бъде представен българският превод на книгата му „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“, направен от Албена Алексиева.

Водещ на беседата ще бъде г-н Дарин Алексиев – православен богослов и преподавател по Догматика в Пловдивската духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” и в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски".

Беседата ще се проведе в Лекционната зала на Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий”, ет. 1

30 ноември (СРЯДА) 2016 г. - 18,30 ч. 

ВХОД СВОБОДЕН

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Извадка от началните думи на критичния богословски труд на св. Серафим (Соболев) срещу ереста, хулеща Сина Божий - Премъдростта Божия - Второто Лице на Пресветата Троица:

"Цялото софийно учение на протойерей о. Сергий Булгаков и свещ. Павел Флоренски се разделя на учение за Божествената, предвечна Софѝя, Премъдрост Божия, и на учение за тварната Софѝя. /.../ За да разгледаме това учение оценъчно от гледна точка на православния мироглед, трябва отначало да го изложим в систематичен вид. Но такова изложение на даденото учение за нас е крайно затруднително дело, да не кажем и повече! Казваме това, имайки предвид противоречията, които се наблюдават в безчислените определения за Софѝя у прот. Булгаков и свещ. Флоренски. Затова няма да изложим цялото софийно учение в систематичен вид, но ще разгледаме само определението за предвечната Софѝя в светлината на учението на нашата Православна църква. Тъй като на някои места в своите съчинения о. о. Булгаков и Флоренски се стараят да аргументират учението си със светоотеческото учение, то, разглеждайки софийните определения, ще си изясняваме доколко изразеното в тях учение съответства на светоотеческото учение. Иначе казано, ще се постараем да узнаем доколко означената аргументираност на прот. Булгаков и свещ. Флоренски за учението им може да бъде състоятелна."

В заключението на съчинението си св. Серафим Софийски Чудотворец казва:

"...Основа на даденото учение на о. о. Булгаков и Флоренски е не учението на Църквата, а гностическата мисъл за посредничеството, без което Бог уж не може да има досег с тварта. Тази гностическа мисъл за посредничеството стои в основата на учението на о. Булгаков за творението, за въплъщението и за възнесението на Господа. Тя се среща във всички, разгледани от нас софийни определения. /.../ Но тази гностическа мисъл е лъжа и превръща в лъжа цялото софийно учение на о. о. Булгаков и Флоренски. С тази изходна, основна мисъл се обясняват онези безчислени противоречия, които се наблюдават в учението на прот. Булгаков и свещ. Флоренски...Това софийно учение се смесва от прот. Булгаков и свещ. Флоренски с православното учение, при което истината се смесва с лъжа. Като резултат се получава догматически хаос. Впрочем, в този хаос с еретическа настойчивост се прокарва като най-главна, болезнена мисъл, че Софѝя е „Всичко“ и „Всичко“ е Софѝя, която всъщност е нищо – нелепа, кощунствена фантазия на древни гностици, приела нова форма в учението на о. о. Булгаков и Флоренски."

Заповядайте на нашата беседа на 30 ноември 2016 г. (СРЯДА).

За повече информация:

Храм "Св. св. Кирил и Методий"

Д-р Десислава Панайотова

Моб. тел.: 0878 44 54 57 или 0889 99 39 80

Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Уебсайт: http://www.symvol.org

 

Прочетена 2259 пъти