Источник: fineworld.info.

Репортаж от храмовия ни празник 11 май 2022 г.

Оценете
(3 гласа)

 

Храмовият стенопис на св. равноапостолни Методий и Кирил

На 11 май 2022 г. за пореден път Господ ни удостои с превеликата радост да отбележим храмовия си празник с Архиерейска св. Литургия. В чест на светите равноапостолни братя Кирил и Методий с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. св. Кирил и Методий“ светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Съслужиха му архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на столичния катедрален храм „Св. Неделя“, протойерей Захарий Димитров, свещеник Сотир Христов от храмовото духовенство, свещеник Валери Делчев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Кръстителски, дякон Никола Чочев, дякон Георги Граховски и дякон Герасим Йорданов.

Красиво и стройно по светогорския чин бе изпълнено клиросното източноцърковно пение като на десния клир певците бяха ръководени от д-р Андрей Касабов, а на левия – от г-н Живко Желязков. В огласянето на св. Литургияс е включи и йеромонах Юстин, брат на Зографската света обител на Света Гора – Атон.

По време на богослужението за четец, певец и свещоносец на БПЦ-БП беше постриган благочестивият мъж Велислав. Причастиха се много причастници.

След празничното богослужение Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп говори вдъхновено в прослава на делото на св. Братя, което определи като общо дело и затова подчерта, че наред с отделните им дати на празнуване (14 февруари - Успение на св. Кирил и 6 април - Успение на св. Методий) Православната църква е отредила те да бъдат чествани и заедно на 11 май.

 

Н. Пр. Белоградчишки епископ Поликарп в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47)

Владика Поликарп подчерта светлината и свободата, която ни е дарувана в Христа чрез достойните трудове на св. Методий и св. Кирил и изтъкна, че същата вяра, завещана ни от тях, трябва и ние да предадем на следващите поколения, за да бъдат и те свободни и честити и да намерят спасение на своите души. Преосвещеният епископ Поликарп благодари на ставр. ик. Александър Георгиев за грижите, които полага за духовния живот и просветната мисия на предстоявания от него храм "Св. св. Кирил и Методий". О. Александър на свой ред благодари на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението му владика Поликарп да отслужи Архиерейската св. Литургия в празничния 11 май и поднесе на владиката цветя с признателност за вдъхновената проповед и лично архиерейско благословение, с което осени цялата енория и нейните гости.

 

Ставр. ик. Александър В. Георгиев подарява букет на Н.Пр. Белоградчишки епископ Поликарп

Епископ Поликарп поздрави духовенството и миряните от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела светъл и благодатен празник, след което  раздаде нафората лично и прие множеството поздравления за празника от страна на радостните богомолци, изпълнили храма.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Текст и снимки: д-р Десислава Панайотова

Първа и последна снимка в страницата: прот. Костадин Тренев / Софийска св. митрополия

Към ГАЛЕРИЯ-та от празника в сайта на Софийска св. митрополия: https://www.flickr.com/photos/154308224@N03/albums/72177720298834237/page1

Прочетена 95 пъти