Источник: fineworld.info.

Репортаж от откритата беседа на Н.Пр. Браницки епископ Пахомий на 4 май 2022 г.

Оценете
(2 гласа)

 

Н. Пр. Браницки епископ ПАХОМИЙ, ректор на СДС "Св. Йоан Рилски"

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 4 май 2022 г. в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Енорийски духовно-просветен център - се проведе изключително полезна публична беседа на Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий (Лозанов), ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Тя бе на тема: ХРИСТИЯНСКИ ЖИВОТ В ОБЩНОСТ.

На беседата присъстваха и зам.-ректорът на СДС йеромонах Мелетий (Спасов), о. Никодим от братството на Дивотинския манастир "Св. Троица", дякон Слави Спасов - гл. секретар на Софийската духовна семинария. Беседата засегна въпросите за общностния характер на православния начин на живот в различните му форми и измерения - монашество, семейство, енория, Църква. Негово Преосвещенство еп. Пахомий подчерта колко е важно на първо място да направим повече място за Господ Иисус Христос в нашия живот, за да преуспяват и взаимоотношенията ни с ближните, и делата ни, и духовният ни живот. Той отбеляза, че за да ставаме по-добри християни, първо е необходимо да ставаме по-добри човеци заради Христа. Владика Пахомий говори за това колко е важно да сме честни пред самите себе си, когато размишляваме за живота си, когато планираме бъдещето, когато оценяваме постигнатото до този момент. Той призовава да бъдем с будна съвест за мотивите зад собствените ни постъпки и да отхвърляме всяко лукавство, което би омърсило ежедневните ни действия и би обезценило подвизаването ни като християни. Във време на отчуждение и дезинтеграция в обществото Църквата неподправено изявява своята същност на Тяло Христово, но именно заради това нашата отговорност е още по-голяма - да бъдем здрави нейни членове, християни, чиито думи и дела съвпадат, основавайки се върху истинската Христова любов и разбиране към другия. Владика Пахомий обърна внимание и върху това, че в семейството, както и в манастира или в енорията, няма пълна еднаквост в религиозния живот и духовните достижения на отделните им членове. Това налага индивидуализиран подход на родителите към децата им, в отношенията между съпрузите, в грижата на свещениците  спрямо енорияшите им, в ръководството на игумените или игуменките  спрямо монасите или монахините в манастирите. Нужно е зачитане на личностните особености, свобода и достойнство на всеки човек, търпение и най-вече много молитва. за да се постигне желаният резултат. Владиката каза, че когато сеем добри семена в децата си, в поверените ни от Бога човешки души, следва да сме готови и да не дочакаме плодовете, за които копнеем. Може те да се проявят години след като ние самите сме напуснали този свят, но важното е с упование и пълна безкористност да живеем по дух, да помагаме духовно на ближните си, а останалото да поверим на Бога.

Беседата завърши с въпроси от аудиторията, на които скъпият гост отговори съдържателно и много полезно, пожелавайки на всички  винаги да бъдем свидетели и изповедници на Христовото Възкресение, а радостта, която струи от него, никога да не си тръгва от нашите сърца!

ВИДЕОЗАПИС от беседата на епископ Пахомий: https://www.youtube.com/watch?v=eFjR7eXJt3E

---------------------------------------------

Снимки: дякон Слави Спасов, секретар на СДС "Св. Йоан Рилски"

Текст: д-р Десислава Панайотова

Видеозапис: Соня Анкова

Прочетена 60 пъти