Источник: fineworld.info.

21 ноември 2021 г. - вторият храмов празник ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО на храм "Св. св. Кирил и Методий"

Оценете
(1 глас)

Белоградчишки епископ Поликарп и ставр. иконом Александър В. Георгиев

На 21 ноември 2021 г. нашият храм отбеляза втория си храмов празник Въведение Богородично, на който е посветен храмовият параклис, намиращ се на южната страна на храма. В България от 1929 г. този ден се отбелязва от БПЦ като Ден на православната християнска младеж и семейство.

За да преподаде благодатното благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в енорийския ни храм дойде Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит Той отслужи Архиерейска света Литургия в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, протойерей Захарий Димитров, свещеник Сотир Христов, свещеник Иван Димитров, свещеник Любомир Тасев, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Утренята се огласяше от църковните псалти при храма с източноцърковно пение, ръководено от преподавателя в храмовата школа Живко Желязков, а св. Литургия - от смесения камерен хор "Петър Динев", дирижиран от д-р Боряна Найденова. По време на тържествената богослужба за четец и певец на БПЦ-БП бе постриган Божият раб Адриан Чочев, който от най-ранна възраст поема по пътя на служението в Божия дом. Причасти се голямо множество богомолен народ, а най-първо - малките енориаши на храма и децата от Църковното неделно училище при храма. Те казаха и молитвата "Отче наш" в чест на празника, за да изразят своята вяра и напредъка в своите занимания като питомци на храма Божий. След светата Литургия епископ Поликарп прочете обръщението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към вярващите по повод празника на Пресвета Богородица, в което се подчертава: „В светлото утро на този ден в Божия храм влиза тази, която е избрана от Предвечния Божи съвет сама да стане вместилище и одушевен храм на Живия Бог – Богородица и небесна Царица, най-дивното и свято чедо и украшение на човешкия род.“ Във връзка с деня на православното семейство и младеж, Негово Светейшество наставлява: „С особена любов се обръщаме в този свят ден към нашите православни младежи, които всякога имаме в сърцето и молитвите си, заедно с всеки православен християнски дом и семейство, с всяка „домашна църква“, призовавайки към пребъдване в Христовата истина и в тесния, ала спасителен Господен път, за да може и цялото наше православно християнско общество да изпълни „закона Христов“ (Гал. 6:2) и Неговата отправена към всички нас заръка: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:16).“

Във връзка с 21 ноември и като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, по молба на Министъра на вътрешните работи и по решение на Светия Синод, по време на богослужението бе отслужена и заупокойна молитва за всички загинали участници в движението по пътищата.

След топлите приветствия на викарния епископ, от името на всички вярващи, благодарност и букет поднесе предстоятелят на нашия храм ставрофорен иконом Александър Георгиев. Той благодари за благодатната служба, молитви и грижи на Преосвещения владика Поликарп, представляващ Софийския митрополит на светлото храмово тържество. След изпращането на владиката и духовенството, децата от църковното училище завършиха празника с практически урок пред храмовата икона, която ги научи на това колко благодатно и спасително е децата от най-малки да пребъдват в Божия храм и, по примера на св. Богородица, да се учат на Божия закон и да се въздигат духовно, та да бъдат истински човеци - чеда Божии, християни!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Текст: д-р Десислава Панайотова

Снимки: протойерей Костадин Тренев, Бехнам Сетайеши, Десислава Панайотова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmX97SYM

Прочетена 298 пъти