Источник: fineworld.info.

КУРСОВЕТЕ ПО ПРАВОСЛАВИЕ за 2020-2021 уч. г. при храм "Св. св. Кирил и Методий" завършиха успешно с поклонническо пътуване до Рилската св. обител

Оценете
(4 гласа)

 

На 26 и 27 юни 2021 г. курсисти от всички групи по Православие, обучаващи се в Енорийския център при храм "Св. св. Кирил и Методий", имаха неповторимата духовна радост да се поклонят на всебългарския светец-покровител св. Йоан Рилски Чудотворец и да пренощуват в Рилската св. обител.

Курсистите бяха водени от своята преподавателка д-р Десислава Панайотова, катехизатор и директор на Енорийския център и ЦРИК при столичния храм. По време на поклонението две от курсистките - Румяна Зафирова и Мария Захариева - като професионални гидове допринесоха за това цялата група да придобие още по-пълни познания за Рилския манастир. Поклонническата група посети манастира с благословението на неговия игумен Преосвещения Адрианополски епископ Евлогий, който прие поклонниците и повече от един час беседав с тях на различни актуални теми, свързани с духовния живот и заобикалящата ни действителност.

Светло и благословено бе нашето поклонение - изкачихме се до Гроба, скалата на молитвата и пещарата на св. Йоан в събота. А в неделя участвахме в св. Литургия, имахме възможност да общуваме с братята на манастира и особено благодатно да бъдем наставени от Рилския игумен епископ Евлогий. Неговото основно напътствие към всички курсисти бе следното: да живеем вярата, да има съответствие между убежденията и цялостното ни поведение, да споделяме православната си вяра със своите ближни и да бъдем спокойни в съвременния свят чрез силата и мира на молитвата към Бога.

Поклонничеството е особен вид преживяване на вярата и любовта в Христа. По време на нашето поклонение особено силно усещахме благословението на св. Йоан Рилски, който пазеше всяка наша стъпка в неговата Рилска пустиня - пустиня, която е духовен рай за вярващите, стичащи се от целия свят при Божия угодник, който се опита да се скрие от света, но Бог го издигна като светило пресветло да свети на всички. Всеки от групата почерпи от светеца светлина в безпътицата и опора в изпитанията на времената, в които живеем. Всички в единомислие и взаимна обич изпитахме благодатта и силата да бъдем Църква, Църква на Господа, Тяло Христово и народ Божий. За спасение!

 

Текст: д-р Десислава Панайотова

Снимки: Светла Струмина, Людмил Илиев

 

Прочетена 195 пъти