Источник: fineworld.info.

Паметната плоча на сектата "Шри Чинмой Център" бе премахната от централната алея на град Созопол

Оценете
(4 гласа)

Храм "Св. мъченик Зосима Созополски"

Една година след поставянето на паметна плоча от страна на сектата "Шри Чинмой Център" в град Созопол тя бе премахната.

С този акт бяха удовлетворени настойчивите призиви и молби на Високопреосвещения Сливенски митрополит Йоаникий, на членове на Общинския съвет и на множество граждани и родители. Тяхната тревога бе породена от факта, че този нео-индуистки култ към гуруто Шри Чинмой си служи със спортни прояви като проведения на 29 май 2020 г. в град Созопол „Пробег на мира“ („Peace run”). Така сектата пропагандира своите религиозни идеи и се опитва да привлича незапознатите хора към своите идолопоклонски медитации, гладуване, безсънни нощи, отказ от нормален семеен и социален живот и пр. Вниманието на тоталитарната сектантска общност е особено силно към децата и младежите, които, ако се влеят в редиците на сектата, биват подложени на обработка на съзнанието, която ги лишава от адекватно отношение към личния си живот, към реализацията си в обществото и към света като цяло. Освен това "Шри Чинмой Център" издава книги, в които се хули християнството и се подлагат на съмнение ценностите на православната ни вяра и  култура.

Св. мъченик Зосима Созополски


Паметната плоча бе поставена на междинната алея в непосредствена близост с храма на св. мъченик Зосима Созополски, което мнозина възприеха като поругаване паметта на светия мъченик. Поради това и Сливенският митрополит Йоаникий писа до кмета на града следното: "Подчертаваме, че сектата на Шри Чинмой и сателитните й организации проповядват идеи и извършват култови практики, които са в пълно противоречие с православните догмати, канони и духовно-нравствени ценности. Нещо повече, в своите книги Шри Чинмой принизява семейната институция и напада християните като уронва престижа на светата ни Православна църква – единственият духовен стожер и крепка опора на българския народ."

Нужна е обществена бдителност към порявите на подобни секти, които чрез спорт, образование и културни прояви популяризират своите идеи, включително и чрез съвместни инициативи с нищо неподозиращите общински, областни и държавни институции.

Алармираме нашата общественост, че "Шри Чинмой Център" развива активна дейност чрез провеждането на концерти с индийска музика и индийски инструменти в цялата страна и по този начин разпространяват учението на своя основател. Те провеждат музикалните си прояви в хотелски зали, в обществени зали и в помещения на някои регистрирани у нас вероизповедания, които им дават терен за изява заради интереса от получаваните наеми. По този начин сектата внушава на публиката усещане за "легитимност" и "надеждност". На подобни концерти сектантските активисти раздават рекламни материали и покани за включване в сектантските им семинари и медитации, много от които са фокусирани изцяло върху култа към индуистките божества, както и към покойния Шри Чинмой, когото последователите му обожествяват.

 

Поклонение пред гуруто Шри Чинмой

----------------------------------

Текст: д-р Десислава Панайотова

Снимки: Таня Вълчанова, familytravelspirit.com

 

Прочетена 602 пъти