Источник: fineworld.info.

ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ - В дни на утеснение радостта ни е отново пълна в Христа!!!

Оценете
(5 гласа)


На няколко и повече поколения не се е случвало да посрещаме Великден при обстоятелствата, при които очакваме Празника в пролетта на 2020 година.

Пандемия, затворени граници и пътища, затворени градове, затворени храмове, затворени домове, милиарди смутени и затворени души. Бог даде Своя знак на съвременното човечество, на което доскоро му се струваше, че за неговите желания и проекти няма граници. Глобализираният свят бе глобално и смъртоносно поразен от коронавируса КОВИД-19 въпреки напредналата медицина, въпреки най-модерните технологии, въпреки глобалните стратегии за "всеобщ напредък и развитие". Видяхме и разбрахме колко всъщност сме немощни в самодостатъчния си прогрес. Усетихме и осъзнахме колко е нетрайно всяко земно планиране. Уверихме се, колко илюзорна е нашата убеденост, че имаме контрол над живота си и че всичко е в нашите ръце. Защото властта е у Бога, всички сме Негово творение и затова "всеки съвършен дар иде отгоре, слизайки от Отца на светлините" (Иаков 1:17). А без Бога прагматичното ни благоденствие и еснафското ни самодоволство са като черупка, преобръщана и разбивана от вълните на могъщ океан. В този океан, т.е. в изпитанията на земното ни странстване - имаме сигурност и крепкост, само ако се намираме в спасителния кораб на светата Православна Църква, защото чрез нея Бог ни отминава в Своя гняв и в нея Той ни милува, опазва, обнадеждава, освещава и обдарява с щедрите си и действителни обещания. "Твоето слово е истина" (Йоан 17:17), Боже, Твоят Завет е вечен, Ти не се изменяш и затова в Теб е всичкото ни упование! А Заветът ти е Завет за покаяние и прошка, за вярност и мир, за възкресение и живот вечен...

Някои казват, че сега не било време за празнуване, но ние изповядваме, че бдим над живота, който Ти си ни дал, и с вяра празнуваме Тебе, нашия Спасител, Който съкрушаваш страха, болестите, греха и смъртта! Някои казват да не ходим на църква, ала ние се събираме в Твоя храм, защото без Тебе и едни без други не можем! Грижим се отговорно за себе си и за своите ближни със самодисциплина, молитва и любов. В утеснението на заразата и изолацията ставаме повече човеци и по-добри християни чрез даруваната ни от Христос свобода. Защото Твоята Пасха, Христе, е победа над злото, над себичността и безнадеждността. Твоето Възкресение, Господи, е Празник за всички, Празник съборен, вселенска радост! Христос възкръсна, значи тъмата е безсилна. Христос възкръсна, значи не е страшно. Христос възкръсна, значи с нас е Бог!

 

ВЪЗКРЪСВА ХРИСТОС !

 

На Рождество възсиява дивна звезда

в тихата празнична нощ.

А на Великден от празния гроб

бликат Живот, Светлина!

 

Царят божествен греха победи

в тайнствен спасителен час.

Счупи оковите, смъртта порази.

В слава възкръсна за нас.

 

Господи, Господи, чуй, приеми

чиста молитва и зов:

Царството Твое да наследим

в правда и мир и любов!

 

Христос возкресе! Воистину воскресе!

 

Текст и стихотворение: Десислава Панайотова

 

Прочетена 1187 пъти