Источник: fineworld.info.

В храм "Св. св. Кирил и Методий" се проведе финалът-награждаване на синодалния Национален конкурс "Възкресение Христово"-2019

Оценете
(1 глас)

На 19 май 2019 г., Неделя на Разслабления, в нашия храм за 6-та поредна година се проведе тържественият финал с награждаването на победителите и участниците в синодалния Национален конкурс "Възкресение Христово" - 2019.

С благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, възглави възкресната св. Литургия. В празничното богослужение му съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Александър Георгиев – предстоятел на храма-домакин и член на ВЦС при Св. Синод, ставр. ик. Василий Сарян, ик. Николай Георгиев – началник-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, свещ. Георги Стойнов, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и ловчанският митрополитски дякон Мартин Йотов.

Храмът бе препълнен с деца, учители и родители, които съучастваха в молитвите, в св. тайнство Евхаристия и в радостта на конкурсния финал.

Ловчанският митрополит Гавриил в проповедта си призова всички да се стремим да не грешим, за да не плащаме за греховете си със земни страдания и болести подобно на разслабления от Евангелското четиво, прочетено по време на Литургията. А всички да се стараем да угаждаме на Бога с чиста вяра, милосърдни дела и любов. Ако пък заслужим страдания и изпитания, да ги претърпим с покаяние, изправление и упование в Бога. Владика Гавриил изрази голямата си духовна радост, че толкова деца се трудят в Името на нашия Господ Иисус Христос и изработват прекрасни произведения, за които всяко от тях със сигурност получава небесна награда от Бога! Митрополит Гавриил благослови всички и раздаде наградите на победителите, както и сертификатите на присъстващите участници в конкурса. Ик. Николай Георгиев също се включи в награждаването и подобно на владиката, лично поздрави всяко едно дете. Тържеството изпълни всички присъстващи с голямо въодушевление и удовлетворение! Ловчанският митрополит преподаде благословението на Светейшия Български патриарх и след това откри рецитала и изложбата на победилите творби в Енорийския център при храма. Митрополит Гавриил благодари на ставр. ик. Александър Георгиев за домакинството, както и на Културно-просветния отдел при Св. Синод, за добрата организация и успешното провеждане на конкурсния финал.

Тук публикуваме снимки, изпратени на храмовия ни сайт "Символ на вярата" от учениците Стоил Христов и Симеон Симеонов, спечелили Специална Патриаршеска награда в раздел Фотография като обучаващи се в Клуб при ОбУ „Д-р Петър Берон“ (гр. Ямбол) с ръководител Митко Момчев. Радостно е, че конкурсът успява да приобщи към православните ценности деца и ученици от цяла България, от всички етноси, вкл. и българчета от Република Молдова.

Под покрова на св. Братя Кирил и Методий Бог преизобилно излива Своята милост и любов над всички, които дерзаят и се трудят за това България да пребъде като държава на духа! Да стоим добре в светата православна вяра и така да изпълним заветите на св. наши просветители и първоучители Методий и Кирил!

Христос воскресе!

Текст: д-р Десислава Панайотова

Още снимки от награждаването може да видите тук - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=290730

Прочетена 1269 пъти