Источник: fineworld.info.

ОБЗОР на храмовия ни празник СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ - 11 май 2019 г.

Оценете
(1 глас)

 

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит храмовият ни празник бе отбелязан на 11 май 2019 г. с празнична св. Литургия, предстоявана от Негово Високопреподобие архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.

Съслужиха му предстоятелят на нашия храм ставр. ик. Александър В. Георгиев - член на ВЦС при Св. Синод, ставр. ик. Николай Николов - предстоятел на столичния храм "Св. Петка Стара",  ик. Николай Георгиев - началник-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, ик. Кирил Попов - диригент на Софийския свещенически хор, свещ. Захарий Димитров от храмовото духовенство, свещ. Георги Стойнов, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Петър Славов.

По време на причастяването на духовниците, признателна проповед произнесе именникът ик. Кирил Попов, който възхвали делото на св. Братя и посочи, че всичко дължим на тях: просветената вяра, духовното и светско образование, високата култура, православната ни национална идентичност.

В края на св. Литургия архим. Василий подчерта, че със създаването на славянобългарската азбука и книжнина, светите Кирил и Методий са ни дали най-голямото благо: да чуем и изповядаме Евангелието на своя роден и разбираем език. Архим. Василий призова всички вярващи да помним, че равноапостолните св. Братя проповядваха не друга, а спасителната православна вяра и затова трябва да им подражаваме в живеенето и отстояването й. Като преподаде първосветителското благословение на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, той поздрави отец-предстоятеля и цялата енория, заедно с преподавателите, хора, певците, курсистите и школите, действащи при храма.

В отговор ставр. ик. Александър Георгиев благодари на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит, че е напътил стъпките на архим. Василий към храм "Св. св. Кирил и Методий" и каза, че в него с радост и благодарност енорията възраства духовно под закрилата на светите си покровители. О. Александър подчерта, че в тържествуващия храм винаги се молим за здравето и преуспяването на първосветителя на родната ни Църква и се трудим с любов към Бога и ближните.

Нафората бе раздадена от именника о. Кирил Попов, който веднага след това откри тържествения духовен концерт, организиран с благословението на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит при домакинството на храм "Св. св. Кирил и Методий". Концертът бе посветен на св. Братя и на 1150-годишнината от Успението на св. Кирил Славянобългарски (+ 869 г.). Музикалното тържество бе открито от храмовия Смесен камерен хор "Петър Динев" с диригент д-р Боряна Найденова, чийто подмладен състав представи великолепно своите песнопения, изпълнени с пасхално съдържание и радост:

- „Христос воскресе“ – български напев

- Тропар на Св. Св. Кирил и Методий, иконом Кирил Попов

- „Херувимска песен“ N 6 – Петър Динев

- Добри Христов – „Во царствии Твоем“, сол. Ивайло Донков

- Юлия Петренко – „Ангел вопияше"

- Дектярев – „Сей нареченний и святий день“.

След него на солея излезе Женски хор "Христина Морфова" с диригент Таня Никлева (при НЧ "Д-р Петър Берон 1926"), които също изпълниха подбраните за празника творби по забележителен начин:

- Антон Аренски – „Христос воскресе“

- "Трисвятое“ – древен напев (на български и гръцки език)

- Аранжимент Сепфора - „Тебе поем“ - Болгарски роспев

- Йорданка Панчева-Туджарова – „Достойно есть“ No.2

- Иконом Кирил Попов – „Богородице Дево, радуйся“ и „Буди имя Господне“

- Добри Христов – „Тропар на Св. Св. Кирил и Методий“

- Михаил Гоголин  – „Аллилуйя“

- Петър Динев – „Радуйте ся, людие“.

Накрая към всички се присъедини и Смесен хор "Сияние" при столичното читалище "Райко Алексиев" с диригент Бисерка Овчарова. Трите състава под диригентството на д-р Боряна Найденова заедно изпълниха „Кантата за Св. св. Кирил и Методий“ от Петър Динев и вълнуващо многолетствие. В храма присъстваха стотици миряни и любители на църковната хорова музика. Сред тях бяха и дъщерите на една от хористките, които някога са огласяли храмовите богослужения под диригентството на маестро Петър Динев. Те бяха донесли снимка на някогашния състав на хора с неговия именит диригент и, умилени от приемствеността в мисията на храма и в името на сега действащия СКХор "Петър Динев", обещаха да дарят за храмовия архив копие от паметната снимка. Диригентката на храмовия ни хор д-р Боряна Найденова счита, че църковното дело и музикалното творчество на Петър Динев заслужава да получи още по-широка известност и признание, каквито заради комунистическия режим никой не е смеел приживе да отдаде на големия композитор, музикоучител и диригент. Затова и изпълнението на неговата Кантата в чест на св. Братя породи неподправено въодушевление у присъстващите на незабравимия концерт. През следващата 2020 година очаквайте юбилейни чествания в памет на Петър Динев и в чест на светите наши просветители Кирил и Методий, които чествания ще се състоят в нашия храм в рамките на няколко месеца подред.

След св. Литургия, паралелно с концерта, в Енорийския център при храма свещ. Захарий Димитров, ръководител на храмовия Издателски център, отслужи благодарствен молебен, прочете молитва за успех на Школата по църковна дърворезба и благослови откриването на нейната изложба. Тя бе наредена в чест на патроните на нашия храм и същевременно отдаде дължимото уважение към паметта на г-жа Лоте Раденкова (+2017). Тя е основателката и дългогодишна преподавателка по църковна дърворезба в школата от 2005 г. до 2017 г. Нейната приемница и преподавател Веселинка Дъбова разясни, че на изложбата се представят творби, изработени в школата от учениците на Лоте Раденкова, която предаде това изкуство и занаят на много хора. Изложени бяха и изработените с голямо старание и търпение  резбовани пана на новите ученици, които получават знания от по-опитните. Екипът на школата бе подготвил и паметен албум за делото и творбите на Лоте Раденкова, който също бе изложен в експозицията. В него е отразена творческата ѝ дейност  като резбар и последовател на резбаря Петър Кушлев. Обработването на снимките с дърворезби на Лоте и на нейните ученици, както и оформянето на албума, е направено от Димитър Цветков. Част от експозицията учениците от школата искат да предоставят за благотворителната изложба на Св. Синод "Деца рисуват за деца", средствата от която ежегодно се предоставят за лечението на онкоболните деца у нас.

Празникът на нашия храм красноречиво илюстрира плодовете на святото Кирило-Методиево дело, които са: съборност, духовност, вяра, любов, творчество, просвета и култура в прослава на Отца, Сина и Св. Дух - Неразделна и Животворяща Троица! Да славим Бога - дивен в Своите светии и в святия им пример, чрез който ние се укрепяваме в православната истина, просвещаваме се и се освещаваме за светла радост, смислен живот и вечно спасение! 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Първия фоторепортаж от празника можете да разгледате тук: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/cyrkoven-afish/item/129-hramov-praznik-11-mai-2019

Втори фоторепортаж от храма и изложбата в Енорийския център:

Текст: д-р Десислава Панайотова

Снимки: Димитър Цветков

Прочетена 396 пъти