Источник: fineworld.info.

Св. Синод на БПЦ-БП не допуска съвместни прояви, молитви и богослужения на български православни духовници с римокатолическия глава Франциск I

Оценете
(1 глас)

Главата на Ватикана Франциск I

На редовното си заседание на 02.04.2019 г. Св. Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия взе достойно решение относно предстоящото посещение в България на римокатолическия глава Франциск I през м. май.

С решението си Св. Синод ясно посочва на българския народ, че гостоприемството трябва да стига дотам, докъдето не влиза в разрез с чистотата на вярата и спазването на православните канони. Защото чрез своите неизменни догмати и правила, завещани й от Господа Иисуса Христа, от св. апостоли и св. отци, Православната Църква е запазила своята вярност към Бога, своята идентичност и своя благодатен и спасителен духовен живот.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СИНОДАЛНОТО РЕШЕНИЕ ОТ 2 АПРИЛ 2019 Г.:

След като разгледа проекто-програма за посещението на папа Франциск с постъпилите промени и след проведено гласуване

Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

С това свое правилно решение Българският Св. Синод не допуска въвличане и участие на православни духовници в икуменически прояви съвместно с главата на Ватикана Франциск I.

 

Прочетена 980 пъти