Источник: fineworld.info.

БЕСЕДА на 4 декември 2018 г. в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец и за рядката служба, посветена на неговото Рождение (обновено)

Оценете
(1 глас)

    Дивен е Господ в Своите светии...

    Скъпи в Господа братя и сестри,

    Традицията на Православната Църква с особено благоговение пази жива паметта и отдава заслужена прослава на един от най-ярките примери за архипастир, истински положил душата си за своето паство - св. Николай Мирликийски Чудотворец.

ЗАБЕЛЕЖКА:Тук анонсираната беседа с темата за службата, посветена на Мирликийския архиепископ св. Николай и неговото Рождение, се отлага по уважителни причини за м. юли 2019 г.

В традицията на всички Поместни Православни Църкви са запазени служби в прослава на неговото светителство и в памет на пренасянето на нетленните му мощи от Мала Азия в гр. Бари. Съществува, обаче, още една, особена служба, която в еортологичната (църковно-празничната) традиция на Православието е запазена като единствен образец на прослава на Рождението на светител. Днес тя има своята хилядолетна история, която оживява ежегодно на 27-ми юли (11-ти август, ст. ст.), когато в множество епархии на РПЦ православни християни отправят молитвения си взор към Божия угодник Николай, в чийто образ на кротостта намират упование за своето спасение.

Тема на беседата: "РОЖДЕНИЕ НА СВ. НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ - ЕДИНСТВЕНАТА РОЖДЕСТВЕНСКА СЛУЖБА НА СВЕТИТЕЛ В ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА".

В навечерието на Никулден ви каним на откритата ни беседа, в която ще бъде осветлена именно тази рядка и уникална служба, посветена на Рождението на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Беседата ще изнесе свещ. Захарий Димитров, духовник при храма-домакин.

Заповядайте!

Вход свободен.

Дата на провеждане: 04.12.2018 г. - ВТОРНИК. Денят на беседата е пренесен от традиционния първи четвъртък на месеца във вторник поради съвпадането на Никулден с четвъртък в настоящата година и желанието на организаторите да не възпрепятстват вечерното отбелязване на празника в семейна и приятелска среда.

Начален час: 18:00 ч.

Енорийски център - Лекционна зала

Храм “Св. св. Кирил и Методий”

ул. "Г. Вашингтон" № 47

София

ЛЕКТОР: свещ. Захарий Димитров

Вместо горепосочената беседа на 4 декември 2018 г. д-р Десислава Панайотова изнесе беседа за св. Николай, за градовете и храмовете, свързани с неговия дивен живот, както и разказа малко известни чудеса, с които светецът продължава и днес да ни подкрепя и води по спасителния път в Христа!

Прочетена 2317 пъти