Источник: fineworld.info.

Сектата "Шри Чинмой Център" в България - отново в експанзия

Оценете
(2 гласа)

Още през м. септември 2014 г. работещият при нашия храм Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" алармира обществото и институциите, че сектата на неоиндуисткия гуру Шри Чинмой осъществява "Пробег на мира" през българските училища в големите ни градове. За съжаление това се случва отново и сега без необходимата бдителност и контрол на държавните, общинските и образователните институции у нас.

Така в подлеза под президенството и Министерския съвет на Р България стоят множество експонирани пана на сектата "Шри Чинмой", рекламиращи този неоиндуистки култ чрез мимикрията на спортно-миротворчески прояви. Никой държавен, общински или образователен експерт не си е направил труда да провери кой е Шри Чинмой, какво е неговото религиозно учение, какви са здравословните, психологическите, семейните и социалните проблеми, възникващи в редиците на неговите последователи в целия свят. Ако пък част от служителите на държавата ни предварително са установили, че "Пробегът на мира" рекламира религиозна секта, и въпреки това са разрешили проявите на "Шри Чинмой Център" да се проведат, то става дума за огромна безотговорност към подрастващите, както и за лишаване на децата, учениците, родителите и учителите от възможност за информиран избор - дали да участват или не в подобни пропагандни за сектата инициативи.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Какво се случва? Подробности:

Световен пробег на мира, подкрепян и от ЮНЕСКО... ?!?

Под маската на спортна щафета за мир неоиндуистката секта на индийския гуру Шри Чинмой (1931-2007), почитан от последователите си като божество, осъществява "пийсрън" - "пробег на мира" със запалена факла през страната ни като ангажира в инициативата си нищо неподозиращите кметове на по-големите ни градове, директори на училища, учители по физкултура, техни колеги и най-вече ученици. По време на гостуванията на сектантския тим в съответния град или училище, чуждестранните активисти и техните преводачи, облечени в традиционния за сектата бял цвят, показват плакат с образа на Шри Чинмой, раздават рекламни лепенки на своя сайт, карат възрастните и децата да държат "огъня на мира" и ги питат: "Усетихте ли огъня във вас?" Самопоканилите се "гости" отправят миротворчески послания, пеят песни на английски език и активно се снимат с незапознатите домакини, а направените снимки на следващ етап използват като ефектна и мащабна самореклама.

В Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" към столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" отново постъпват сигнали на ученици и родители, които задават въпроси за организаторите на пробега, както и за това дали те имат официално разрешение за подобна мащабна акция от страна на Министерството на образованието и науката или Регионалните управления на образованието. Още през 2014 г. ЦРИК  "Св. св. Кирил и Методий" информира тогава РИО-София град с настояване да бъдат взети мерки срещу тази нерегламентирана религиозна пропаганда, която се случва без знанието и без съгласието на родителите на децата. Но както виждаме днес, институциите проявяват необяснима толерантност към сектите.

Нужно е всички родители и особено отговорните за образованието на децата и учениците в България да се информират адекватно за тази и всяка подобна пропагандна сектантска инициатива, която под формата на спортни, здравни, културни, социални или други събития се опитва да привлича към даден култ нови последователи. Учението и практиките на общността на Шри Чинмой са езически (по-точно неоиндуистки) и окултни по своя характер, включват медитация върху портрета на гуруто Шри Чинмой, произнасяне на мантри и принасяне на дарове в чест на индуистки божества. От нея има много оплаквания по целия свят. Тази организация е поставена в списъци с религиозни общности, които притежават характеристиките на тоталитарните секти. "Шри Чинмой Център" редовно организира концерти в София и страната с традиционни индийски музикални инструменти, по време на които се изпълняват творби на гуруто Чинмой, а също се пеят и индуистки религиозни химни, които остават неразбираеми за публиката, тъй като са на санскрит, но всъщност възпяват лъжливите и често демонични божества на индуисткия пантеон.

Отново алармираме обществото за дейността на тази организация и призоваваме родителите да пазят своите деца и да им разясняват за какъв тип секта става дума!

--------------------

Текст: Десислава Панайотова

Снимки: Интернет / bg.srichinmoy.org

Прочетена 3456 пъти