Источник: fineworld.info.

Яковова св. Литургия на 17 декември 2017 г. в храм "Св. св. Кирил и Методий"

Оценете
(2 гласа)

На 17.12.2017 г., когато Православната Църква отбелязва 11 Неделя след Неделя подир Въздвижение - ­ на св. Праотци, в столичния храм “Св. св.Кирил и Методий”, ул.“Георг Вашингтон” 47, ще бъде отслужена св. божествена Иаковова Литургия при съслужение между свещеници.

Обични в Господа братя и сестри,

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 17.12.2017 г. – Неделя на св. Праотци в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. София, ще бъде отслужена св. божествена Иаковова Литургия. Според благословената традиция в БПЦ-БП тази богослужба се извършва два пъти в годината: на 23.10, когато се чества паметта на св. ап. Иаков, брат Господен по плът, и в Неделя на св. Праотци по време на Рождественския пост.

По издревна традиция това литургично последование, чийто църковно-славянски превод дължим на Негово Преосвещенство приснопаметния Левкийски епископ Партений, се отслужва извън св. Олтар. Благолепието на това богослужение отразява в пълнота спецификата на раннохристиянските евхаристийни събрания и тази на Православното богослужение в наши дни.

Църковното настоятелство към храм “Св. св.Кирил и Методий” кани боголюбивите християни от енорията към храма и извън нейните предели да влязат в радостта на празника, като вземат молитвено участие в светата богослужба. Онези от вас, които надлежно са се подготвили за св. Причастие чрез пост и изповед, могат след благословение от своя изповедник да пристъпят към честните Тяло и Кръв Христови. При тази св. Литургия те се преподават от свещенослужителите разделно. С благоговение и ясно съзнание за това към Кого пристъпват, миряните първо приемат от йерея, държащ св. Дискос, частица от Тялото Господне, а след това от стоящия със св. Потир пред иконата на пресв. Богородица свещенослужител отпиват от Кръвта Христова.

По молитвите на св. апостол Иаков и на св. Праотци, сподоби ни Господи неосъдително да се причастим за живот вечен.

Начало на св. Литургия: 09,00 ч.

~~~~~~~~~~~~~

Можете в края на новината да разгледате и прикачения плакат за предстоящото богослужение.

Прочетена 1567 пъти