Источник: fineworld.info.

ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО в храм "Св. св. Кирил и Методий" - 2022

Оценете
(1 глас)

 

 Стенопис на Въведение Богородично - детайл (храм "Св. св. Кирил и Методий", ул. "Г. Вашингтон" № 47, гр. София)

Храм „Св. св. Кирил и Методий” и енорията му отново отбелязаха своя втори храмов празник - Въведение Богородично, Всяка година той се чества тържествено, защото параклисът в южната част на храма е посветен на това дивно събитие от живота на Пресвета Богородица - въвеждането й на тригодишна възраст в Йерусалимския храм, където тя пребивава в девство, ръкоделие, благочестие и молитвено въздигане към Бога.

В чест на светата Дева Църквата е определила този празник за Ден на християнското семейство и православна младеж, та и нашите деца, юноши и девойки да се вдъхновяват от примера на Мариам, да обичат Църквата и духовния живот, да превръщат сърцата си в храм на Бога.

Първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит преподаде за празника Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, като възглави св. Литургия в празнуващия храм. Той  съслужи с архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев - предстоятел на храма, столичните свещеници ставрофорен иконом Василий Сарян - предстоятел на храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Николай Николов - предстоятел на храм "Св. Петка", храмовитге духовници протойерей Захарий Димитров, свещеник Георги Гълъбов, свещеник Сотир Христов, свещеник Валери Делчев, както и протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Песнопенията бяха изпълнени на двете певници (антифонно). Дясната певница бе ръководена от Живко Желязков, преподавател в храмовата певческа школа, а лявата – от д-р Андрей Касабов.

Епископ Поликарп проповядва за светата Дева и нейния подвиг и избраничество. Той отбеляза, че Въведение Богородично като семеен празник е установен у нас в 1929 г. Владиката подчерта, че с акцент върху семейството и младежта той се отбелязва само в България. Владиката поздрави отец-предстоятеля, приветства богомолците и призова Богородичните молитви да съхраняват християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

От своя страна отец Александър благодари на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит за неговите молитви за енорията, и благодари на владиката за възглавената св. Литургия и проявената любов.

Текст: д-р Десислава Панайотова
Снимки: прот. Костадин Тренев (св. Литургия), Ангел Карадаков (стенопис)

 

Прочетена 166 пъти