Источник: fineworld.info.

В храм "Св. св. Кирил и Методий" отбелязахме УСПЕНИЕ КИРИЛОВО с архиерейска св. Литургия

Оценете
(2 гласа)

Иконостасната целувателна икона на св. св. Кирил и Методий  (храм "Св. св. Кирил и Методий", ул. "Г. Вашингтон" № 47)

По Божия милост нашата енория отново се удостои да посрещне един от храмовите празници на духовния си дом - 14 февруари, Успение на св. равноапостолен Кирил.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с викарния епископ съслужиха: архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър В. Георгиев - предстоятел на нашия храм, протойерей Захарий Димитров, свещеник Сотир Христов (от храмовото духовенство), йеромонах Захарий (стажуващ духовник при храма, брат на Църногорския манастир) и четирима дякони.

Празничните песнопения бяха изпълнени от две групи псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов и псалт Живко Желязков - преподавател в храмовата школа по източно-църковно пеене. Множество миряни уважиха храмовия патрон и десетки причастници се съчетаха с Господа в тайнството Евхаристия.

В края на св. Литургия Белоградчишкият епископ Поликарп проповядва за примера на св. Константин-Кирил Философ, за това, че той, бидейки мирянин почти през целия си живот, е образец за духовност, вярност на св. Православие и жертвоготовно служение на Св. Троица и Църквата за спасение на ближните. Като мисионер той съзнателно и необоримо се потруди за духовното просвещение на еретици и иноверци. Владика Поликарп подчерта, че св. Кирил, приживе и след блажената си кончина, продължава да спомага на нашия народ и на славянските народи да израстват духовно-нравствено и културно, за да имат своето достойно място сред останалите народи по света.

От своя страна и от името на енорияшите и присъстващите в храма о. Александър благодари на Софийския викарий и чрез него - на Софийския митрополит - за духовната богослужба и епископско благословение в празничния ден. Той подчерта, че св. Кирил ни учи как да живеем в любов, вяра и единомислие и ни помага да ги постигаме.

С трепет да си припомним заключителните думи на св. Кирил в неговото "Написание за правата вяра" и с дръзновение да ги изпълняваме:

"И, преди всичко, завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път."

Св. Кириле, моли Бога за всички нас!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Отново напомняме на заинтересуваните, че между двата храмови празника - Св. Три светители и Успение Кирилово т.г. - излезе от печат дългоочакваният 3 том на тълкувателното съчинение на архим. Атанасий Митилинеос върху новозаветната книга АПОКАЛИПСИС (Откровение на св. Йоан Богослов). Можете да си я закупите от храмовата витрина и от столичните храмове с книжарници.

Текст и снимки: д-р Десислава Панайотова

 

Прочетена 98 пъти