Источник: fineworld.info.

НА 11 МАЙ 2021 Г. - АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ С ОБНОВЛЕНИЕ НА ХРАМ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК

Оценете
(1 глас)

Бог сподоби нашата енория отново да посрещнем храмовия си празник 11 май и да се помолим заедно на св. равноапостолни братя Кирил и Методий - нашите първоучители във вярата, молитвеници пред Христа за целия наш народ!

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с викарния епископ съслужиха: архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Величков Георгиев - предстоятел на нашия храм, ставрофорен иконом Николай Николов - предстоятел на столичния храм "Св. Петка" - Стара, ставрофорен иконом Василий Сарян - предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, протойерей Захарий Димитров, свещеник Сотир Христов, свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, свещеник Гавриил Николов и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Иван Димитров и дякон Алексий Мулачки.

Преди началото на св. Литургия епископ Поликарп извърши чина на обновление на храма като поръси със светена вода завършената нова стенопис във вътрешното храмово пространство.

По време на празничната утреня песнопенията бяха изпълнени от псалти от различни столични храмове, включително от курсисти от Школата по източноцърковно пеене към храмовия Енорийски център. Те бяха ръководени от псалт Живко Желязков - ръководител на школата. Св. Литургия бе тържествено огласена с песенни славословия от храмовия Смесен камерен хор "Петър Динев" с диригент д-р Боряна Найденова.

В края на св. Литургия Белоградчишкият епископ Поликарп проповядва за примера на св. Братя, за това, че те ни дават знание и твърдост в православната вяра и са образци за утвърдяване в добродетелния християнски живот. Като мисионери те съзнателно и жертвоготовно послужиха за духовното преуспяване на света. Владика Поликарп подчерта, че те приживе, и след блажената си кончина, насърчават съвременниците си и следващите поколения, да живеят в Христа и заради Христа. Така и ние "с пълно чувство на отговорност да вършим онова, което е необходимо“ и полезно, призова епископ Поликарп. Той поздрави предстоятеля на храма о. Александър и му благодари за положените старания в развитието на енорийския живот и в завършването на храмовата стенопис. От своя страна и от името на енорияшите и присъстващите в храма о. Александър благодари на Софийския викарий и чрез него - на Софийския митрополит - за духовната богослужба и епископско благословение в празничния ден. Той сподели и своята признателност към семейството си за неговото разбиране и подкрепа през годините му на служение, в които често се е налагало да поставя храмовите дела пред тези на най-близките си. О. Александър благодари на църковното настоятелство и на енориашите, които заедно живеят вярата си в Бога като се подкрепят взаимно и подпомагат множеството инициативи на храма. Отец предстоятелят поздрави и д-р Боряна Найденова, диригент на храмовия хор по повод нейния юбилей като ѝ благодари за молитвените и благодатни песнопения, с които всяка седмица се оглася св. Литургия вече в продължение на ок. 15 години. Владика Поликарп също поздрави д-р Боряна Найденова, и с поднасяне на красив букет той ѝ благопожела здраве, мъдрост и умение да продължава да слави Бога за насърчение на черкуващите се в храм "Св. св. Кирил и Методий".

Текст и снимки: д-р Десислава Панайотова

Прочетена 12 пъти