Источник: fineworld.info.

ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" участва в работата на ІХ среща на мрежата за проучване на религиите и гибелните култове

Оценете
(1 глас)

С благословението на Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър Георгиев, предстоятел на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", в периода 22-25 септември 2016 г. работещият при него Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" (ЦРИК) взе участие в ІХ среща на Междуправославната мрежа от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове.

 Тази година конференцията бе на тема: „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”.
Форумът се проведе с благословението на Св. Синод на БПЦ-БП и при домакинството на Неврокопска епархия в гр. Благоевград.
 
Срещата бе открита лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който е продължител в това дело на дейността на своя приснопаметен предшественик Неврокопски митрополит Натанаил (един от първите съучредители на мрежата за проучване на религиите и сектите).
 
От страна на Софийска св. митрополия в откриването, заседанията и закриването със съборна св. Литургия на форума в Благоевград участва Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит. 
ЦРИК бе представляван от своя директор - д-р Десислава Панайотова и от експертния си сътрудник г-н Бисер Божков. Те допринесоха активно в работата на срещата чрез обмяна на опит, мнения и материали с останалите участници, както и с даване на работещи предложения, част от които залегнаха във финалните документи на срещата.
 
От дискусиите по различни аспекти на темата изкристализира единодушното убеждение, че светът ежедневно страда:
- от проявите на радикалния ислям; 
- от неотстъпните искания на Ню Ейдж групите за завръщане към "езическите корени" и окултизма;
- от абсолютистките претенции на LGBT кръговете за всеобщо и повсеместно легализиране на алтернативната сексуалност и произтичащите от нея отношения и форми на "брачно" съжителство, детски осиновявания, образователни тенденции и пр.
 
Срещата се обедини и около убеждението, че фундаментализмът е неприложимо понятие към светото Православие. Но и отбеляза, че сред някои православни се наблюдават явления, които нямат православен, а фанатичен дух. Това са основно два полюса на религиозно мислене и поведение с околоправославен характер, които са еднакво неправилни и вредни:
- опазващият/охраняващият истината фундаментализъм (напр. той превръща календарния въпрос от канонико-литургически в догматически и на тази основа твърди, че в Поместните православни църкви, които празнуват по нов стил, няма Божия благодат и вечно спасение, и пр.);
- либералният/релативизиращият истината фундаментализъм (напр. той признава и с всякакви средства се опитва да налага "теорията на клоните" - неправилното еклесиологично учение, че Църквата има няколко легитимни разклонения - Православие, дохалкидонско християнство, римо-католицизъм, протестантизъм; отрича неизменната ценност и валидност на Свещ. Писание и Свещ. Предание на Църквата, на църковните канони и светоотеческото наследство и мн. др.)
 
Това са форми на псевдоправославие, от които православните християни трябва да се пазят.
 
На 24 септември в Рилската св. обител участниците във форума изпросиха за своите трудове духовната помощ и всегдашно напътствие на св. Йоан Рилски Чудотворец при любезно посрещане от Риломанастирското братство с благословението на неговия игумен Адрианополски еп. Евлогий.
 
Днес, 25 септември 2016 г., ІХ среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове, завърши със съборна св. Литургия в митрополитския храм "Въведение Богородично" - Благоевград, която бе оглавена от Неврокопския митрополит Серафим и в която му съслужиха Сафийтски епископ Димитрий (Антиохийска патриаршия, Сирия), Врански епископ Пахомий (Сръбска православна църква), Карпасийски епископ Христофор (водещ организатор на инициативата, Кипърска архиепископия), Браницки епископ Григорий, Софийски викарий, и множество архимандрити, йеромонаси, свещеници и дякони от Поместните православни църкви - участници в срещата.
 
Така форумът приключи с всеобща молитва и призив за верност към Христа чрез единство във вярата, чрез единство в тайнствата и чрез единство в любовта.
 
Статията на д-р Д.Панайотова, изготвена за форума, можете да прочетете ТУК
Последвайте линка, за да разгледате повече снимки от новината ТУК
  
 

  

  

  

  

  

Прочетена 2353 пъти