Источник: fineworld.info.

Архим. Ириней Вайопулос изнесе беседа върху живота и делото на архим. Атанасий Митилинеос и книга "Апокалипсис"

Оценете
(1 глас)

На 4 декември 2019 г. в нашия Енорийски център се състоя духовната беседа "7-те печата от книга АПОКАЛИПСИС и тълкуванието им от архимандрит Атанасий Митилинеос".

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беседата изнесе Негово Високопреподобие архимандрит Ириней Вайопулос, духовно чедо на архимандрит Атанасий Митилинеос и игумен на манастира „Св. Никодим Светогорец“ (до гр. Лариса, Гърция).

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска св. митрополия, храмовото духовенство воглаве с предстоятеля ставр. иконом Александър Величков, архимандрит Евтимий и свещ. Захарий Димитров и др. Залата бе препълнена от миряни, дошли да научат повече за нашия забележителен съвременник архим. Атанасий Митилинеос и да чуят наставленията на неговия духовен син архим. Ириней Вайопулос.

В Енорийската зала аудиторията гледа филм и снимки от живота и служението на архим. Атанасий, включително снимка на духовника със св. Паисий Светогорец, който е бил и гост на манастира "Комниниу", в който се е подвизавал просветителят и изповедникът о. Атанасий. 

Архим. Ириней Вайопулос сподели, че архим. Атанасий е бил поощрен от св. Паисий Светогорец да не спира да просвещава и проповядва! А самият архим. Атанасий ни призовава да имаме за център на живота си Христа и да помним, че всичко за нас се съсредоточава в личността на Богочовека.

Архим. Иринией подчерта, че е нужно да се пазим от светския дух - духът на Антихриста - не само да мислим за бъдещите изпитания като за репресивни, външни и опасни за нас събития, а да погледнем в себе си - дали самите ние не сме проводници на антихристкия дух чрез собствения си живот.

Относно икуменизма и есхатологичните изпитания, които ще връхлетят християните, архим. Ириней сподели, че в днешния свят една от причините за отстъпленията от Бога е мнението, че всичко е относително, включително и истините на вярата. О. Ириней посочи, че за да се опазим, трябва да имаме подвижнически дух, дълбока и непрестанна молитва, истинско в Христа търпение и вярно да стоим в границите, очертани от св. отци на Православната Църква.

Неговото изложение породи много въпроси, на които архим. Ириней отговори с пастирска любов, скромност и проникновеност. Наставленията му са повод за продължителен и задълбочен размисъл, чрез който всеки ще намери полезната поука за себе си.

Архим. Ириней дари на еп. Поликарп, домакина о. Александър и другите официални гости икони на св. Никодим Светогорец, покровител на манастира, основан от лектора през 2011 г. пак до гр. Лариса. Там днес се подвизават 10 братя, а самият архим. Ириней е посветил служението си да изповядва множеството християни, търсещи неговите благодатни и мъдри съвети.

В края на беседата Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави госта, организаторите и всички присъстващи, като подчерта примера на св. Варвара, за която център на всичко е бил Христос Господ, и преподаде благослова на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит към всички присъстващи, та да преуспеем и ние в духовния си живот, като го живеем благочестиво, себежертвено и Христоцентрично.

Том 1 и 2 от поредицата Тълкувания върху АПОКАЛИПСИС на архим. Атанасий Митилинеос може да се закупи в храмовия магазин на "Св. св. Кирил и Методий", в храм "Св. Неделя", в Руската църква "Св. Николай" и др.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

Прочетена 936 пъти