Источник: fineworld.info.

2 октомври 2019 г. - открита беседа "Системата, която прогони Учителя от училището" с гост-лектор ставр. ик. Павел Гърбов

Оценете
(7 гласа)

Ставр. ик. Павел Гърбов

През тази пролет излезе нова забележителна православна книга, посветена на християнските корени на българското образование и неговите съвременни отстъпления от Божествената Премъдрост - Бог Слово. Това е анализът на ставр. ик. Павел Гърбов „Откъде идваме и накъде отиваме”. Книгата на о. Павел е изключително разтърсващо обобщение на въпросите и аргументите на вярващата православна душа спрямо абсурдите, неистините и богохулствата, които вече повече от един век деформират българското образование. В своя труд о. Павел с болка поставя въпросите „Защо Учителят Иисус Христос е прогонен от българското училище?”, „Защо нашата образователна система лишава детето от паметта и познанието за Бога - Първообраза, на Който всеки един от нас е образ?”, „Защо едностранчивото и безбожно образование ограбва и духовно обезобразява личността, вместо да я охристовява?” За да можем да споделим размишленията на ставр. ик. Павел Гърбов и личния си опит, както и да му зададем въпроси по темата, на 2 октомври 2019 г. организираме представяне на книгата му с беседа в Енорийския ни център. Модератор на беседата ще бъде прот. Владимир Дойчев.

Мнозина са размишлявали, писали или говорили по тези въпроси, но о. Павел е положил безценен пастирски труд да анализира в дълбочина процесите, довели до дехристиянизирането на българското образование, да посочи заблудите спрямо Бога и човека на някои от най-известните мислители, учени, писатели, поети и герои на нашето време и да събере всичко това в едно цялостно изследване. През последните години цялото ни общество, всички ние имахме огромна нужда от такова именно смело и откровено послание, което да посочи сърцевината на проблемите, свързани с образованието и възпитанието на подрастващите поколения на България. Със сигурност книгата на ставр. ик. Павел Гърбов е много полезна за родителите, учителите, дейците на образованието и учениците, защото тя недвусмислено доказва, че - останал без Христа - човешкият "гений" нерядко богохулства и затова трябва да се пазим от митологизирането на гениите и от безкритичното преклонение пред тях като пред идоли. Без да ги демонизира, о. Павел, бидейки ревностен духовен наставник, спасително ни напомня, че успехът на образованието зависи от неговия център. Ако в него е Христос и духът на Евангелското учение, целта на образованието и възпитанието ще бъде изпълнена: децата ни ще растат благи, радостни, свободни и одухотворени; обществото ни ще се гради от силни и осъзнати личности; всеки ще има по-голям шанс да познае Бога и да се спаси. Като верен служител на Учителя Христос, о. Павел Гърбов изпълнява божествените Му заповеди и ни напомня за светлото Му обещание: "Господу, Богу твоему, ще се поклониш и Нему едному ще служиш" (Мат. 4:10) и "идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин." (Мат. 28:20)

 Заповядайте на представянето на книгата

„Откъде идваме и накъде отиваме”

 Гост-лектор: ставр. ик. Павел Гърбов, автор

свещеник при храм „Св. Йоан Богослов”, гр. Карнобат

Модератор на беседата: прот. Владимир Дойчев

свещеник при храм „Св. Наум”, гр. София

 

2 октомври (сряда) 2019 г.

Начало: 18,00 ч.

Беседата ще се проведе в Лекционната зала на Енорийския център, ет. 1

при храм „Св. св. Кирил и Методий”

ул. „Г. Вашингтон” № 47

гр. София

 ВХОД СВОБОДЕН

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ВИДЕОЗАПИС ОТ ВЕЧЕ ПРОВЕДЕНАТА БЕСЕДА

 

Текст: д-р Десислава Панайотовоа

Прочетена 2799 пъти