Источник: fineworld.info.

ПРЕМИЕРА НА НОВАТА КНИГА НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ - "СМИСЪЛЪТ В ЖИВОТА"

Оценете
(5 гласа)

Новият православен роман

на Мартин Ралчевски

„СМИСЪЛЪТ В ЖИВОТА“

е вече по книжарниците!

 ЩЕ ИМА ТРИ

ПРЕДСТАВЯНИЯ НА КНИГАТА

С О Ф И Я

29 юли 2019 г.

(понеделник)

18.30 ч.

Книжен център

„ГРИНУИЧ“

бул. "Витоша" 37

Модератор: Ани Костова, БНР

 

ПЛОВДИВ

30 юли 2019 г.

(вторник)

18.00 ч.

Народна библиотека

„ИВАН ВАЗОВ“

ул. "Авксентий Велешки" 17

Модератор: Гълъбина Желязкова

 

ПЕЩЕРА

7 август 2019 г.

(сряда)

17,30 ч.

Художествена галерия

„Проф. Веселин Стайков“

Модератор: Богдана Сиракова

 

 С вълнение прочетох деветата книга на писателя-богослов Мартин Ралчевски и мога да кажа, както е известно на всеки, който следи творчеството му, че неговите книги са истински духовни бисери в днешното море от литературно пренасищане и пусто многословие. От опит знам, че книги като тази се появяват изключително рядко на литературната сцена. Този роман е написан увлекателно и се чете леко, въпреки че в него има изобличение на загубилия се в екзистенциалните си търсения съвременен човек. Но тук, също така, има и много подарена милост. Това е роман, който може да се нарече патриотичен и православен, защото подбужда към идеалистична любов. Тук акцентът не пада върху самотата и объркаността на нашето поколение, което се забелязва още в първите страници на творбата, но всъщност авторският поглед е съсредоточен върху нетипичното, пленяващо и безапелационно решение на поставените проблеми, които се явяват накрая. Това прави романа близък до всеки, който е съхранил своята чувствителност и съвест. Изграден е върху реални истории, което допълнително привнася силен емоционален заряд и оставя неминуеми трайни вълнения след прочитането му. Издаването на романа съвпада и с една важна годишнина в новата българска история – 30 години от демократичните промени в страната. Не знам дали е известно на всеки, но за този внушителен период (1989 – 2019 г.) в България не е сниман нито един игрален филм за нашата традиционна Православна вяра! За сравнение в Русия, Румъния, Сърбия и останалите православни държави, през същия период бяха реализирани стотици подобни филми. Затова аз вярвам, че след толкова изгубено ценно време от държавата в тази духовно-културна ниша именно този роман може да послужи като основа, върху която да бъде направен първият в нашата филмова история български православен игрален филм!

 Богдана Сиракова,

библиотекар, гр. Пещера

 

БИОГРАФИЯ

          Мартин Ралчевски е православен християнски писател.

          Роден е на 4 март 1974 г. в гр. София. Завършва средното си образование в елитното за времето си училище на „Левски“ в София с профил академично гребане.

          Духовно му проглеждане за Бога и вярата се случва, когато е на 16-годишна възраст.

          Скоро след това той прекратява професионалните си спортни занимания и се обръща изцяло към Православието и теологията. Кандидатства в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е приет за редовен студент със специалности „Богословие“ и „География“. След завършването на висшето си образование работи като преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След това, като докторант, написва дисертация на тема „Свидетели на Йехова – критичен анализ“. Научен ръководител му е проф. Тотю Коев. По време на докторантурата си работи и като асистент в Богословския факултет в София по предмета „Инославни и нехристиянски изповедания“.

          Неговата обществена писателска дейност започва, когато взима участие като каскадьор в легендарния филм „Троя“, с участието на Брад Пит, в Мексико. Там той започва да пише стихотворения на български и на английски език. След завръщането му в България се появява неговият първи роман „Безкрайна нощ“, който тогавашният директор на издателство „Сиела“ Светлозар Желев квалифицира като завладяващ и смазващ и предрича успех на Ралчевски на писателската сцена.

          В този период Мартин Ралчевски създава семейство. Една година по-късно му се ражда син, а няколко години след това - и дъщеря. През 2009 г. той се премества със семейството си в югозападна Англия. По това време на книжния пазар вече има издадени три негови романа. В чужбина той написва още пет романа, два сборника с разкази и четири филмови сценария.

          Критиците и взискателните читатели определят творчеството на Ралчевски като емоционално, християнско и задълбочено. То често провокира към сериозни и екзистенциални размисли. Поради тези причини постепенно той се превръща в любим автор на много четящи българи в страната и в чужбина.

          През 2019 г. се ражда третото му дете, момиче.

          Според популярната класация на „БГ книга“ сборникът му с разкази „Душа“ е на първо място по продажби в страната за няколко поредни месеца след издаването му.

          Романът му „Безкрайна нощ“ е издаден на английски и руски езици.

          Романът му „30 паунда“ е издаден на немски език.

Прочетена 1240 пъти