Источник: fineworld.info.

Трябва да познаваме чистата православна традиция и да не я премесваме с езичество и магии

Оценете
(0 гласа)


 

Богословът д-р Десислава Панайотова в интервю за седмичното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ по повод 9 декември – почитаме зачатието на света Анна – майка на Пресвета Богородица.

Водещ: Почита  се зачатието на Св. Анна – майка на света Богородица, покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните. Празник на майчинството. Събеседник в предаването е богословът д-р Десислава Панайотова. Какво казва житието на света Анна?

Десислава Панайотова: Св. Анна е майката на св. Богородица, и в този смисъл тя заслужава нашата изключителна почит, защото не само че сама е била твърде благочестив човек, но е дала живот на тази, която стана майка на Божия син. И де факто св. Анна се явява баба на Божия син по плът, като човек. Като бог е над времето и е вечен, но като син човечески се явява продължение на рода на св. Йоаким и Анна – родителите на света Богородица. Света Анна е известна с това, че произхожда от свещеническо потекло, родът й е произлязъл от свещеника Аарон. Това е братът на св. порок Моисей. В древните времена евреите знаете, че са изведени от Моисей от египетски плен, и затова му е помагал и неговия брат Аарон. И той е бил ръкоположен за първия свещеник в историята на еврейския народ. От този свещенически род, Аароновия, произлиза и св. Анна.

Водещ: Кога се разпространява култът към светицата?

 

 

 

 

 

Прочетена 807 пъти