Источник: fineworld.info.

В Енорийския ни център на 3 септември 2018 г. ще се проведе лекцията "МОДЕРНИЗЪМ И ПРАВОСЛАВИЕ" - II част на беседата "ПРАВОСЛАВИЕ И МОДЕРНИЗЪМ"

Оценете
(2 гласа)

Заповядайте на откритата ни беседа "МОДЕРНИЗЪМ И ПРАВОСЛАВИЕ", в която гост-лектор отново ще бъде свещ. Сергей Павлов - духовник в столичния храм "Св. вмчк Мина", жк "Модерно предградие".

Лекцията ще е продължение на изнесената през м. август от о. Сергей беседа на тема "ПРАВОСЛАВИЕ И МОДЕРНИЗЪМ". В първото си експозе о. Сергей задълбочено разгледа аскетичните изисквания, включително за миряните, като най-благодатна подготовка за съчетаването с Христа в св. тайнство Евхаристия. В този контекст той засегна и някои аспекти на модернизма, водещи до промени в отношението към аскетичния подвиг, които навлизат в средите на православните вярващи по много пътища - един от които е еретическата просветна дейност, "дипломация", шпионаж и пропаганда.

Поради големия интерес към беседата от 2 август и заради широкия й обхват, тя ще бъде продължена на 3 септември (понеделник) 2018 г. с акцент върху модернизма, върху трезвото православно отношение към него и начините за неутрализиране на модернисткото влияние. В предстоящата лекция о. Сергей ще изнесе подробни данни за дейността на римо-католиците в православния свят като започне от йезуитските интернати за обучение на православната емиграция в Западна Европа отпреди ок. 150 години и премине през редица други форми на разпространение на еретически духовни практики през 20 век и в нашето съвремие, за чиито корени повечето православни духовници и вярващи изобщо не подозират.

Целта на беседата е да открои автентичния духовен път на Православието, който ежедневно трябва да ни ръководи по пътя към спасението в духа на апостолските и светоотеческите завети в противовес на еретическия и "неопатристичен синтез", който подвежда православните и ги отклонява от действителния подвиг в Христа.

Беседата ще се състои на 3 септември 2018 г., понеделник, от 18,30 ч. в лекционната зала на Енорийския център при храм "Св. св. Кирил и Методий".

Адрес: ул. "Г. Вашингтон" № 47, гр. София

ВХОД СВОБОДЕН

~~~~~~~~~~~~~~~

ВИДЕОЗАПИС от горната беседа (3 септември 2018 г.):

https://www.youtube.com/watch?v=0-SMKdpO-gQ&feature=youtu.be

~~~~~~~~~~~~~~~

ВИДЕОЗАПИС от Част I на БЕСЕДАТА (2 август 2018 г.):

https://www.youtube.com/watch?v=uQiOLo0leRA&feature=youtu.be

и

https://www.youtube.com/watch?v=9pPNMArIy_4

Прочетена 1359 пъти