Источник: fineworld.info.

ИЗТОЧНОЦЪРКОВНО ПЕЕНЕ

 
Срок за записване: до 30 октомври
Свещ. Любомир Янъков

Моб. тел. 0897 32 40 13


 

ШКОЛА за ИЗТОЧНОЦЪРКОВНО ПЕЕНЕ

Школата за Източноцърковно пеене започва своите дейности през октомври 2007 година. Тя има за цел да подготви качествени певци, като същевременно да даде възможност на възпитаниците си да разширят своя кръгозор, изучавайки допълнителни предмети, които имат връзка с певческата практика на клиросния певец. Основната ѝ цел обаче е да обучи през своя петгодишен курс църковни певци, които да задоволят нуждите на богослужението на Българската Православна Църква. Така обикновените хора, желаещи да изучат това църковно пеене, които не са семинаристи или богослови, имат възможност да изучават всичко, което е свързано с него. Крайната цел на школата е не просто да школува певци, а да създаде с Божията помощ съзнателни църковни певци, които да имат ясна представа за отговорността и важността на това служение.

ПРЕПОДАВАТЕЛИ 

г-н доц. Димитър Димитров – завършил музикална педагогика в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория (сега: Национална музикална академия „Панчо Владигеров”), 32 години преподавател по Църковна музика и преподавател по Елементарна теория на западната музика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, главен диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и един от основателите на мъжки камерен ансамбъл за църковна музика „Св. Йоан Кукузел-Ангелогласният”.. 

свещ. Любомир В. Янъков – завършил школа по Източноцърковно пеене при храм „Зоодоху Пигис” в гр. Атина, като ученик на Костас Ангелидис, с диплома за първопевец и преподавател, призната от Гръцката Православна Църква и гръцката държава (решение на Министерство на Културата 19794/1018/10-6-2003); магистър по богословие (с тема по източно-църковно пеене:"Диатоничните гласове според гръцките теории и българските музикоучители през XIX и XX в."); докторант по източно-църковно пеене в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"; 2-годишна специализация по теория и практика на византийката църковна музика в „Одио Атинон” с водещ преподавател Георгиос Константину и преподаватели Ахилеас Халдеакис, Мария Александру, Флора Критику и др.– управител на школата при храма и преподавател по източноцърковно пеене. 

г-н Стоян В. Янъков – завършил школа по Източноцърковно пеене при храм „Зоодоху Пигис” в Атина, също ученик на Костас Ангелидис, с диплома за първопевец и преподавател, призната от Гръцката Православна Църква и гръцката държава с решение на Министерство на Културата 34989/1240/6-6-2008 – преподавател по Източно-църковно пеене.

г-н Живко  Желязков – член на преподавателския екип с ценен опит, който, като завършил школата от първия ѝ випуск, познава учебната програма от гледната точка на ученика.  

г-н д-р Димитър Димитров – редовен асистент по Църковнославянско четене и език, Славянска книжнина и Химнология (Химнография) в Богословския факултет при Софийски Университет „Св. Климент Охридски” – преподавател по Славянско четене и език, Химнография, Типик и Литургика.